Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ν. Αναστασιάδης: Διαλέξαμε τη λιγότερο επώδυνη λύση για την Κύπρο(Βίντεο)

Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζει τις πιο τραγικές στιγμές από την εισβολή του 1974, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο δραματικό διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής στον κυπριακό λαό.

Ο Κύπριος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι, ουσιαστικά, βρέθηκε προ εκβιαστικού διλήμματος κατά τη διάρκεια του Eurogroup των Βρυξελλών και κάλεσε την κυπριακή Βουλή να ψηφίσει, τη Δευτέρα, το νομοσχέδιο που επικυρώνει τη συμφωνία διάσωσης.



Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για δύο «εκβαστικές επιλογές» που τέθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση και τόνισε πως ο ίδιος επέλεξε εκείνη που θεώρησε πως θα έχει τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, η πρώτη επιλογή θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία, κατάρρευση ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και, εν τέλει, έξοδο από το ευρώ.

Η δεύτερη επιλογή της δύσκολης, αλλά ελεγχόμενης κατάστασης, είπε, θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας και στην ανάκαμψη.
Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «παρέλαβε ένα κράτος υπό χρεοκοπία».

Με αίσθημα απόλυτης ευθύνης, είπε, θεωρώ υποχρέωση να ενημερώσω για την τελευταία συνεδρία του Eurogroup και «με απόλυτη ειλικρίνεια να παραθέσω τις πραγματικές επιλογές που τέθηκαν ενώπιον μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο:

- Η πρώτη επιλογή ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει αμέσως την παροχή της έκτακτης βοήθειας που θα διατηρούσε τη ρευστότητα των δύο μεγάλων τραπεζών.

- Η δεύτερη, είναι η επιλογή μιας πολύ δύσκολης αλλά ελεγχόμενης και διαχειρίσιμης κατάστασης που θα οδηγήσει τελικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάκαμψη.

Τόνισε ότι δεν είναι πρόθεσή του να ωραιοποιήσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, γιατί δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες και τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος.

«Είναι όμως με αίσθημα ιστορικής ευθύνης που έλαβα μιαν απόφαση. Έστω κι αν είχα κάθετες διαφωνίες με συγκεκριμένες πρόνοιες. Έπρεπε να αποφασίσω ποια εκ των δύο θα προκαλούσε τις ολιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις και θα διασφάλιζε τις προοπτικές της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας, υποστήριξε, θα είχε τις ακόλουθες συνέπειες:

- Θα τερματιζόταν αμέσως η λειτουργία μιας τράπεζας. Στη συνέχεια θα ανέστελλε τη λειτουργία της η άλλη των μεγάλων τραπεζών και τελικά θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα.

- Ως επακόλουθο, οι καταθέτες θα έχαναν την άμεση πρόσβαση τους στις καταθέσεις τους, ενώ μεγάλος αριθμός καταθετών θα υποβαλλόταν σε σημαντικές ζημιές.

Χιλιάδες μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις θα κινδύνευαν να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

- Εξίσου όμως σημαντικό, θα ήταν η άμεση απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας του τραπεζικού τομέα. Δεν θα μπορούσα επίσης να παραγνωρίσω τις συνεπακόλουθες απώλειες χιλιάδων άλλων θέσεων εργασίας συνδεδεμένες με τις τραπεζικές δραστηριότητες.

- Αποκορύφωμα της άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν ο ενδεχόμενος εξαναγκασμός μας σε έξοδο από το ευρώ. Ανάλογη εξέλιξη δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει σε μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματός μας και του εθνικού μας πλούτου, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.

Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ανέλαβε και αναλαμβάνει τις ευθύνες του. «Η λύση στην οποία καταλήξαμε δεν είναι σίγουρα αυτή που θέλαμε, όμως είναι η λιγότερο επώδυνη υπό τις περιστάσεις διότι πάνω απ όλα αφήνει στα δικά μας χέρια τη διαχείριση της οικονομίας μας», επεσήμανε.

Επίσης, εξήγησε ότι στην απόφαση του προσμέτρησε, πέραν των αρνητικών συνεπειών, και μια σειρά άλλων λόγων, όπως:

1) Η προτεινόμενη συνεισφορά των καταθετών περιορίζεται στο εισόδημα των επιτοκίων που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια.

2) Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η όποια συνεισφορά θα γίνει μία και μόνη φορά, αφού μέσα από την πρόταση αυτή διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Πέραν τούτου οι μελλοντικές γενεές απαλλάσσονται από τα δικά μας λάθη.

3) Η όποια συνεισφορά δεν αποτελεί οριστική απώλεια για τους καταθέτες, αφού ως αντάλλαγμα θα τους παραχωρηθούν αμέσως μετοχές των υπό κρίση τραπεζών για το σύνολο των απωλειών τους.

4) Το κράτος, αναγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις του θα προσφέρει σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο χρόνων το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους με ομόλογα, συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο.

5) Μέσα από την ίδια απόφαση διασώζονται τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπεται η λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

6) Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε ένα φαύλο κύκλο ενός δεύτερου μνημονίου.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να δίνει τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν τις επόμενες ώρες, έτσι που να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες.

«Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και το λαό. Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας» κατέληξε ο Κύπριος πρόεδρος.
ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου