Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η αντιπολίτευση στη Συρία επιχειρεί συσπείρωση δυνάμεων, ενώ η Τουρκία υπόσχεται μεγαλύτερη υποστήριξη

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/
του Αλακμπάρ Ραούφογλου για τους Southeast European Times

photoΔιαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, μπροστά από την πρεσβεία της Συρίας στην Άγκυρα. [Reuters]

Η αντιπολίτευση της Συρίας συναθροίστηκε στην Ιστανμπούλ στις αρχές της εβδομάδας και συγκρότησε Εθνικό Συμβούλιο μετά από τρεις ημέρες συναντήσεων. Τα 120 μέλη που θα απαρτίζουν το συμβούλιο θα καθοριστούν εντός των επομένων δύο εβδομάδων.



"Οι επιλογές στενεύουν μέρα με τη μέρα για το καθεστώς Ασάντ, ενώ η αντιπολίτευση ανακτά θάρρος και συνειδητοποιεί περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να δείξει ότι είναι σε θέση να επιληφθεί του τι θα γίνει μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Ασάντ", λέει ο συριο-αμερικανός καθηγητής της ιστορίας Αμρ αλ-Αζμ.
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι σήμερα στη Συρία έφτασε στους 2.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τα ΗΕ.
Παράλληλα, ποσθέτει ο αλ-Αζμ, η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να συσπειρωθεί σε ένα ενιαίο αντιπροσωπευτικό σώμα "που θα ήταν τότε σε θέση να μιλά για λογαριασμό της και να εκφράσει τις απαιτήσεις αυτές με ένα συνεκτικό και περιεκτικό τρόπο".
Αυτό δεν είναι εύκολο "λόγω των κλονισμένων σχέσεων ανάμεσα στις διάφορες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις και τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας και εκείνων που βρίσκονται στη διασπορά", είπε στους SETimes.
"Είναι αυτή η τρομερή πρόκληση του να επιχειρήσει να βοηθήσει την αντιπολίτευση της Συρίας να συσπειρωθεί γύρω από ένα αντιπροσωπευτικό σώμα ή συμβούλιο που ενδέχεται να δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να παίξει κάποιο ρόλο τις ημέρες και εβδομάδες που έπονται", προσθέτει.
Ο Έντουαρντ Νταρκ, ακτιβιστής από την Αλέπο και συντάκτης της ιστοσελίδας Syrialeaks, είπε ότι οι Σύριοι βλέπουν την Τουρκία ως πρότυπο που πρέπει να ακολουθήσουν "ιδίως όσον αφορά το κοσμικό πολιτικό της σύστημα, αυτό της δημοκρατίας και της ισχυρής οικονομίας.
"Βλέπουμε την Τουρκία ως ένα μεγάλο αδελφό που θα πρέπει να μας προστατέψει σε αυτούς τους δύσκολους για μας καιρούς... ενδεχομένως οι προσδοκίες [μας] να είναι πολύ μεγάλες και μερικές φορές μη ρεαλιστικές", αναφέρει στους SETimes.
Η Τουρκία, ωστόσο, βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο θέμα της Συρίας, ενώ προσπαθεί να ασχοληθεί ταυτόχρονα με τις σχέσεις της με το καθεστώς και τους δεσμούς της με τους ανθρώπους.
"Η διατήρηση ισορροπίας δεν είναι δυνατή πλέον", λέει ο Νταρκ. "Οι ακτιβιστές ζητούν από την Τουρκία να αποκόψει τους δεσμούς της με το καθεστώς και να τηρήσει μια πολύ σκληρή γραμμή, με απειλές στρατιωτικής παρέμβασης, υπό την αιγίδα των ΗΕ ή του ΝΑΤΟ".
Στην Άγκυρα, όμως, οι αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι για το επόμενο βήμα στη στρατηγική τους.
"Η διπλωματία μας βασίζεται στην πειθώ", λέει στους SETimes η Κανάν Καλσίν, αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να φέρει τις δύο πλευρές σε διάλογο.
"[Ο Ερντογάν] προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ταραχές στη Συρία αποτελούν μέρος των εσωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ενίσχυση του PKK στη Συρία είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα για εμάς", προσθέτει.
Ο Οϊτούν Ορχάν, Σύριος αναλυτής από το κέντρο Στρατηγικών Μελετών Μέσης Ανατολής, μια δεξαμενή σκέψης η οποία εδρεύει στην Άγκυρα, εξηγεί ότι κάποιοι στην Τουρκία επιρρίπτουν τις ευθύνες για το πρόσφατο κύμα επιθέσεων του PKK στη Συρία, πιστεύοντας ότι το καθεστώς Ασάντ υποστηρίζει υπογείως τους αντάρτες εξαιτίας της στροφής της κυβέρνησης ΑΚΡ κατά του πρώην συμμάχου της.
"Η εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ περίπλοκη", είπε στους SETimes. "Η Συρία είναι βασικός σύμμαχος του Ιράν, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει εντείνει ξαφνικά τις επιθέσεις του κατά του PJAK, του ιρανικού παραρτήματος του PKK. Προφανώς το Ιράν επηρεάζει επίσης την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα".
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου