Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ ΚΑΙ ΠΕΟ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ Αποκοπή 3% για τους δημοσίους υπαλλήλους

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211235&-V=articles


Με σημαντικές ανατροπές, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε επτά νομοσχέδια και προτάσεις νόμου για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

Η Βουλή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την μόνιμη συνεισφορά των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα σε ποσοστό 3% των ακαθάριστων απολαβών τους, ενώ εγκρίθηκε τροπολογία του Δημοκρατικού Κόμματος, βάσει της οποίας, η έκτακτη κλιμακωτή συνεισφορά των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα μειώθηκε στα δύο χρόνια.
Αναμένεται τώρα η αντίδραση των συντεχνιών ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Οι συντεχνίες, πριν την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής είχαν ενημερώσει των Πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, για την πρόθεσή τους, στην περίπτωση που η Βουλή τροποποιήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για αποκοπή 2,5% από τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αυξάνοντας το ποσοστό της αποκοπής σε 3%, να προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα.


Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων συναντήθηκαν πριν την έναρξη της Ολομέλειας με τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με αντικείμενο την πρόθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αυξήσουν την αποκοπή 2,5% από τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων για τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε 3%, στο οποίο αντέδρασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων

Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας κατέθεσε γραπτό σημείωμα με το περίγραμμα της δεύτερης δέσμης μέτρων που παρουσίασε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Στο περίγραμμα αναφέρει ότι στόχος του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013.

Ο Υπουργός Οικονομικών εκφράζει παράκληση στα μέλη της Βουλής, αφού λάβουν υπόψη τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να μην καταψηφίσουν ή αναβάλουν την ψήφιση του νομοσχεδίου ή να μειώσουν την αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%, επισημαίνοντας ότι και με 17% η Κύπρος παραμένει δεύτερη χώρα στην ΕΕ με το χαμηλότερο συντελεστή.

Στο περίγραμμα αναφέρεται ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για μείωση των κλιμάκων των νεοεισερχόμενων στη δημόσια υπηρεσία κατά 10% με άμεση εφαρμογή.

Θα κατατεθούν νομοσχέδια που θα περιορίζουν τις δημόσιες δαπάνες για το 2012 κατά 160 εκατομμύρια ευρώ.

Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να διεκδικούν προαγωγή νοουμένου ότι θα έχουν 18 μήνες εργάσιμου χρόνου πριν την αφυπηρέτηση τους.

Πρόταση για μείωση κοινωνικών παροχών για το 2012 συνολικού ποσού 200 εκ, στη βάση κυρίως εισοδηματικών κριτηρίων κατοχή πλούτου που θα ληφθεί υπόψη στο προϋπολογισμό του 2012.

Θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα απαιτεί την έκδοση απόδειξης από τον πωλητή ή προσφέρονταν υπηρεσία επ αμοιβή και την υποχρέωση του αγοραστή η παραλήπτη υπηρεσία να παίρνει απόδειξη.

Νομοσχέδιο που θα απαλείφει το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων όταν τα αρμόδια τμήματα του κράτους ζητούν πληροφόρηση από άλλες κρατικές υπηρεσίες για περιπτώσεις προσπάθειας φοροδιαφυγής.

Θα κατατεθεί επίσης νομοσχέδιο ή άλλη αναγκαία ρύθμιση για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή της εναλλαξιμότητας στη δημόσια υπηρεσία το αργότερο μέχρι τις αρχές του νέου έτους.

Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει την πρόσθεσή του να ενημερώσει τη Βουλή για την τρέχουσα κατάσταση του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για νέο τρόπο καταβολής της ΑΤΑ που θα ισχύει για την αμέσως επόμενη περίοδο καταβολής της. Προσθέτει πως η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει για το 2012 τη μη καταβολή της ΑΤΑ για τα δύο εξάμηνα του 2012 και επανεξέταση του θέματος πριν το 2012.

Στο περίγραμμα ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι θα καταθέσει πλήρες περίγραμμα και στις περιπτώσεις που είναι αναγκαίο, νομοσχέδια για άμεση εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων.

Προσθέτει ότι ζητήθηκε από τα εμπλεκόμενα κοινωνικά σύνολα να υποβάλουν προτάσεις για εμπλουτισμό των υπηρεσιών και επισημαίνει πως νοείται ότι οι προτάσεις δεν θα πρέπει να προνοούν δαπάνες πέραν του προϋπολογισμού του 2012. Αναφέρει ακόμα ότι θα εφαρμοστεί τριετές πλαίσιο.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημερώνει επίσης τη Βουλή ότι στον Προϋπολογισμό του 2012 θα περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης στα συμφωνηθέντα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όπως και εισαγωγή της δέσμευσης του δημοσιονομικού πλαισίου για δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 2% το 2012.

Επίσης κατάργηση κενών θέσεων στη δημόσια υπηρεσία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με παρόμοια ρύθμιση τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ακόμη αναφέρει ότι θα συνεχισθεί η παγοποίηση των διαδικασιών πλήρωσης κενών θέσεων ενώ ενημερώνει τη Βουλή ότι έχει αποφασιστεί και έγινε αποδεκτό να μην ισχύει η αυτόματη αναπροσαρμογη των συντάξεων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανάλογα με το ποσοστό των γενικών αυξήσεων του μισθολογίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

26/08/2011 - 22:50

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου