Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Το πρόβλημα της οικονομίας είναι το 0,5%; Συνάντηση συντεχνιών με πολιτικά κόμματα Ρευστή παραμένει η κατάσταση σε σχέση με το πακέτο για δημοσιονομική εξυγίανση

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Συνάντηση συντεχνιών με πολιτικά κόμματα


Ρευστή παραμένει η κατάσταση σε σχέση με το κυβερνητικό πακέτο για δημοσιονομική εξυγίανση, μετά και το πέρας της συνάντησης των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.


Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων τόνισαν ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου και ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτή η συμφωνία που κατέληξαν με τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι «εμείς διαβιβάσαμε τη ομόφωνη απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι η συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία ήταν μια σοβαρή υπέρβαση από την πλευρά μας».

Υπενθυμίζοντας ότι πέραν της συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι συντεχνίες είχαν νέα διαβούλευση με τον ΥΠΟΙΚ, ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε ότι «πρέπει να πω ότι αυτή η διαβούλευση και το περιεχόμενο της διαβούλευσης με τον ΥΠΟΙΚ ήταν σε γνώση και είχαμε την ενθάρρυνση των πολιτικών αρχηγών, τουλάχιστον των τριών μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων».

«Καταλήξαμε σε συμφωνία και η μέχρι σήμερα πρακτική που ισχύει από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι τέτοιες συμφωνίες γίνονται σεβαστές και είναι η βάση για ομόφωνες και συναινετικές αποφάσεις και από την πλευρά του Κοινοβουλίου», είπε.

«Δυστυχώς ενημερωθήκαμε ότι κάποια κόμματα στο κοινοβούλιο έχουν πρόθεση να αλλάξουν αυτή τη συμφωνία. Εμείς στη συνάντηση των αρχηγών είπαμε ξεκάθαρα ότι κατά την άποψή μας, ανεξάρτητα από ποσοστά και αριθμούς, μια τέτοια πρακτική και μια τέτοια ενέργεια είναι λανθασμένη, καταστρατηγεί τους θεσμούς και οδηγεί σε ένα δρόμο που δεν είναι εκείνος τον οποίο κατακτήσει τόσα χρόνια», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει προβληματισμός και θα γίνει σεβαστή η συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων, έτσι ώστε «χωρίς συγκρούσεις και αναταραχές να εγκριθούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως είπε ότι εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν πάρει τα μηνύματά μας και να βρουν τη λύση για να αποφευχθούν τυχόν άλλες παρενέργειες».

«Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε σύγκρουση επί του παρόντος», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν εγκριθούν οι περικοπές όπως προτείνονται από τα κόμματα, ο κ. Μωϋσέως είπε ότι το θέμα θα μεταφερθεί στα συλλογικά όργανα των συντεχνιών τους. «θα δούμε με τα σώματά μας πώς μπορούμε να αντιδράσουμε», είπε.

Πιο αποκαλυπτικός στις δηλώσεις τους ήταν ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου.

«Για μας το σημαντικό είναι ότι αμφισβητείται ο κοινωνικός διάλογος και ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος», είπε.

Λέγοντας ότι σε διάστημα δύο μηνών οι συντεχνίες είχαν καταλήξει σε δύο συμφωνίες με την Κυβέρνηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι είθισται οι συμφωνίες να συνομολογούνται σε διάλογο μεταξύ Κυβέρνησης και συντεχνιών.

«Αυτή η συμφωνία αμφισβητήθηκε γιατί, όπως μας εξηγήθηκε, δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή η Κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι οι συντεχνίες σέβονται τα κόμματα, αλλά δεν διαβουλεύονται με αυτά, ο κ. Χατζηπέτρου υπέδειξε ότι «εδώ όμως έπρεπε να σεβαστούν και τον κοινωνικό διάλογο και το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Εμείς», συμπλήρωσε, «ενώ υπήρχε μια συμφωνία που ήταν ιερή για μας, κάναμε σημαντική υπέρβαση, (με την ελπίδα ότι) ίσως θα εξασφαλίζαμε συναίνεση».

Λέγοντας ότι έγιναν προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή για συναίνεση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «κολλήσαμε στο 0.5%».

Εξήγησε ότι με την πρώτη συμφωνία οι αποκοπές ενός δημοσίου υπαλλήλου με μισθό 2.000 ευρώ θα ανέρχονταν στα 7,5%, ενώ με τη νέα συμφωνία που έγινε με τον ΥΠΟΙΚ, ο ίδιος υπάλληλος θα καταβάλλει 85 ευρώ.

«Και τώρα λέμε ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι το 0,5%;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι οι συντεχνίες δεν αντιμετώπισαν το θέμα σαν επιβολή της μιας πλευράς επί της άλλης. «Για αυτό κάναμε αυτή τη μετακίνηση, που η μετακίνηση αυτή συνιστά μια υπέρβαση που δεν έχει προηγούμενο», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου