Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Καλωσόρισε τις δηλώσεις Bernanke, αποχαιρέτισε το πτωτικό σερί

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

  Dow11.284,54134,72 1,21%  
  Nasdaq2.479,8560,22 2,49%  
Η Wall Street σήμερα

Δόθηκε τέλος στο πτωτικό σερί των τεσσάρων τελευταίων εβδομάδων στην Wall Street, χάρη στην ισχυρή αντιστροφή κλίματος που ακολούθησε την Παρασκευή την πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου της Fed, Ben Bernanke.

Εβδομαδιαία άνοδο 4,3% κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ενώ στο 4,7% και 5,9% διαμορφώθηκαν τα κέρδη των S&P 500 και Nasdaq αντίστοιχα.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο τραπεζιτών στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ, ο Bernanke τόνισε πως η Fed είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω στήριξη στην επίμονα αδύναμη αμερικανική οικονομία. Απέφυγε να αναφερθεί διεξοδικά στα διαθέσιμα εργαλεία της Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας. Αντίθετα, μετέθεσε τις σχετικές συζητήσεις το Σεπτέμβριο, ενημερώνοντας πως η Fed θα πραγματοποιήσει διήμερη συνεδρίαση τον επόμενο μήνα, ούτως ώστε να θέσει επί τάπητος τις επιλογές πολιτικής.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το οικονομικό outlook λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα οικονομικά στοιχεία και είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της με τον κατάλληλο τρόπο ούτως ώστε να προάγει την ισχυρότερη οικονομική ανάκαμψη εντός ενός πλαισίου σταθερότητας τιμών», δήλωσε ο Bernanke.

Η τελευταία μεταξύ ενός πλήθους αρνητικών ενδείξεων για την οικονομία ήρθε σήμερα με την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

O Κεντρικός Τραπεζίτης τόνισε πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, που πλέον μετρά 2,5 χρόνια, συνεχίζει να είναι αδύναμη και παραδέχτηκε πως ο ρυθμός ανάπτυξης υπήρξε χαμηλότερος των προσδοκιών της Fed. Εμφανίστηκε ωστόσο περισσότερο αισιόδοξος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λέγοντας πως η οικονομία δεν έχει "σημαδευτεί" μόνιμα από την χρηματοπιστωτική κρίση.

"Η Fed κινήθηκε σωστά", σχολίασε ο Douglas Cote, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της ING Investment Management. "Είναι συνετή απόφαση να κάνει στην άκρη διατηρώντας τις πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει στην κατεύθυνση του περιορισμού του ελλείμματος μακροπρόθεσμα και της προαγωγής της ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα".

Με σημαντική διεύρυνση των απωλειών που κατέγραφαν ως εκείνη τη στιγμή αντέδρασαν οι βασικοί δείκτες στις δηλώσεις Bernanke, απουσία σαφών ενδείξεων για νέες πολιτικές στήριξης της οικονομίας από τη Fed. Στη συνέχεια ωστόσο δόθηκε χρόνος στους επενδυτές να αφομοιώσουν τα τελευταία νέα της Fed για την οικονομία και πλέον προσβλέπουν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για δράση στην κατεύθυνση τόνωσης της ανάπτυξης. Ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης σχεδόν 400 μονάδων, με πτώση 221 μονάδων στα χαμηλά ημέρας και άνοδο 176 μονάδων στα υψηλά.

Δείκτες – Στατιστικά

Αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 134,72 μονάδες (1,21%) κλείνοντας στις 11.284,50 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, o πρωταγωνιστής της σημερινής αντιστροφής τάσης, κατέγραψε άνοδο 60,22 μονάδων (2,49%) και έκλεισε στις 2.479,80 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 17,53 μονάδων (1,51%) κλείνοντας στις 1.176,80 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 27 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Boeing κλείνοντας στα 62,80 δολάρια με άνοδο 1,70 δολλάρια ή σε ποσοστό 2,78%. Ακολούθησαν η Microsoft με κέρδη 2,77% και κλείσιμο στα 25,25 δολάρια και η Alcoa, η οποία έκλεισε στα 11,86 δολάρια με άνοδο 2,33%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,05 δολ. ή 5,11% στα 0,84 δολάρια.

Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική κυβέρνηση υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της οικονομίας το β΄ τρίμηνο του έτους στη δεύτερη έκθεση για το ΑΕΠ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει την ορμή της.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1% σε προσαρμοσμένη βάση την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street.

Στην αρχική του έκθεση το υπουργείο έκανε λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,3% το β΄ τρίμηνο.

Η υποβάθμιση αποδίδεται κυρίως στις αδύναμες εξαγωγές και στη μικρότερη αύξηση των επιχειρηματικών αποθεμάτων. Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να τροφοδοτήσουν εκ νέου τις εικασίες για νέες παρεμβάσεις της Federal Reserve με στόχο να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, σημειώνουν οι αναλυτές.

Μικρή άνοδο εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου, έπειτα από την κάμψη του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Thomson Reuters/University of Michigan ενισχύθηκε στις 55,7 μονάδες στα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης υποχώρησε στις 54,9 μονάδες στις αρχές Αυγούστου από τις 63,7 στα τέλη Ιουλίου.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου