Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Αναγκαστικές ανατιμολογήσεις δανείων εξετάζουν οι τράπεζες

Από το ιστολόγιο http://www.newstoday.gr/

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αναγκαστικές ανατιμολογήσεις δανείων -και δη επιχειρηματικών- εξετάζουν οι τράπεζες, λόγω των αυξημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αναγκαστικές ανατιμολογήσεις δανείων εξετάζουν οι τράπεζες
Στα επιχειρηματικά δάνεια οι καθυστερήσεις προσεγγίζουν το 17% με συνολικά υπόλοιπα της τάξης 121,37 δισ. ευρώ.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία ήδη τα spread έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο 18μηνο, καθώς από τα επίπεδα του 2% διαμορφώνονται στο 5%. Και θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι θα αυξηθούν περαιτέρω.



Παράλληλα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες οι αναχρηματοδοτήσεις, οι οποίες εγκρίνονται σπανιότερα, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που η τράπεζα συμφωνήσει, οι όροι είναι δυσβάσταχτοι για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ασφυκτικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, βλέποντας τους τζίρους και την κερδοφορία τους να υποχωρεί μήνα με μήνα.
Οι νέες ανατιμολογήσεις έχουν να κάνουν και με τον διεξοδικό έλεγχο που ξεκινά η BlackRock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.
Με την ολοκλήρωση της διαγνωστικής μελέτης οι τράπεζες θα κληθούν να ενσωματώσουν τις προβλεπόμενες ζημιές στα νέα δάνεια καθώς και στα δάνεια που διακανονίζονται ή αναδιαρθρώνονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Black Rock, όταν θα συναντά ένα δάνειο το οποίο έχει περάσει ως πρόβλεψη σε μια τράπεζα, θα ζητά τη διαγραφή του και από τις άλλες τράπεζες, όταν πρόκειται για την ίδια εταιρεία (νομικό πρόσωπο).
Ιδιαίτερη σημασία έχει και αυτό που αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ότι δηλαδή οι 300 εξειδικευμένοι ελεγκτές της διαχείρισης χαρτοφυλακίων της BlackRock, ζητούν από τις τράπεζες τη βάση δεδομένων τους προκειμένου να εξετάσουν οι ίδιοι όλα τα δάνεια, ένα προς ένα.
Ο έλεγχος αυτός θα διενεργηθεί τόσο σε κάθε τράπεζα χωριστά, όσο και συνδυαστικά για τα ίδια φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν δανειστεί από περισσότερες από μία τράπεζες.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, η BlackRock, θα ζητήσει να εξετάσει ακόμα και τα SPVs (οχήματα ειδικού σκοπού), προκειμένου να διερευνήσει το κατά πόσο οι ελληνικές διοικήσεις έχουν εντάξει μέρος των δανειακών τους χαρτοφυλακίων σε τέτοια οχήματα.
Η BlackRock θα έχει ολοκληρώσει τη διαγνωστική της μελέτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα της οποίας θα παραδώσει στην ΤτΕ για την τελική επεξεργασία, προκειμένου να οριστούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την κάθε μία.
Και είναι αυτονόητο ότι οι ίδιες ανατιμολογήσεις περιμένουν και τα νοικοκυριά, στην περίπτωση που θελήσουν να ρυθμίσουν ή να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Ενώ ήδη τα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη (την κατηγορία με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις) έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 2 μονάδες, ενώ τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες ξεπερνούν το 18%.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου