Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Δηλώσεις Μπεγλίτη για τις τουρκικές απειλές Στο πλευρό της Κύπρου η Ελλάδα στο θέμα εκμετάλλευσης της ΑΟΖ

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/77739

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης.
Αθήνα: Η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει χρέος να θέσει την Τουρκία ως υπόλογο στο χώρο του διεθνούς δίκαιου.


Προβαίνοντας σε ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, και σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας κατά της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ, και τις θαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι ''αναγνωρίζουμε και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας''.

''Στην καρδιά του αμυντικού μας δόγματος βρίσκεται πάντα η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτές τις αρχές θα τις υπερασπιστούμε, όταν και αν υπάρξει ανάγκη. Πέραν από τις απειλές και τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, έχουμε την αποφασιστικότητα και τα αναγκαία μέσα να την διαχειριστούμε. Εχουμε χρέος, με ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών, να φέρουμε την Τουρκία ως υπόλογο στο χώρο του διεθνούς δίκαιου'', είπε.

Μιλώντας ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο κ. Μπεγλίτης έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι ''η Ελλάδα θα διασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη''.

Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα διαχειριστεί ''με στρατηγική, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και στενή παρακολούθηση τις όποιες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο'', σημειώνοντας ότι ''σε καμία περίπτωση δεν θα εκχωρήσουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τους διεθνείς κανόνες''.

Σημείωσε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ δεν πρέπει να συνδέονται με τις θέσεις της Ελλάδας για το παλαιστινιακό ζήτημα, και ότι ''ιστορικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ξεκάθαρη θέση, στο παλαιστινιακό ζήτημα καμία έκπτωση δεν κάνουμε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους εντός των ορίων του 1967 και βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ''.

''Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσουμε ότι και το Ισραήλ έχει και την αναγκαιότητα και το δικαίωμα στην ασφάλεια του'', πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου