Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η Γερμανία ζήτησε επισήμως εξαγωγή ηλιακής ενέργειας - Θα αφήσουν τα συμφέροντα να δώσουμε;

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/68920.html

image

του Γιάννη Τσαραγκλή - Ο υφυπουργός Οικονομίας- Τεχνολογίας της Γερμανίας Στέφαν Κάπφερερ ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις, χθες, με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο, μίλησε ορθά κοφτά για το ζωηρό και επίσημο πλέον ενδιαφέρον της Γερμανικής κυβέρνησης για την παραγωγή και την εξαγωγή της πλούσιας Ελληνικής ηλιακής ενέργειας, που τόσα χρόνια κατάπινε και εμπόδιζε - με σοβαρή ίσως και ποινική ευθύνη των κυβερνήσεων - το λιγνιτικό μονοπωλιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ.


Ως γνωστόν μετά το τραγικό πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, οι Γερμανία αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή ρεύματος από τα παλαιά πυρηνικά εργοστάσια της και στράφηκε σε άλλες εναλλακτικές πράσινες πηγές, όπως του φυσικού αερίου και της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Η Ελλάδα λόγω της σχεδόν 12μηνης ηλιοφάνειας θεωρείται σήμερα μια από τις κυριότερες χώρες πηγές παραγωγής ηλιακής ενέργειας, η οποία έμενε ανεκμετάλλευτη - με σοβαρή ευθύνη των κυβερνώντων - για το χατίρι της μονοπωλιακής ΔΕΗ, αλλά και γιατί κάποιοι σοβαροί ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι ήθελαν αυτόν τον θησαυρό για την πάρτη τους.
Έτσι η ΔΕΗ με τον δωρεάν λιγνίτη που έπαιρνε τόσα χρόνια για να είναι μονοπώλιο παραγωγής και εμπορίας ρεύματος που πιο βασικού αγαθού της σύγχρονης κοινωνίας,  μετατράπηκε και σε μονοπώλιο χιλιάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων με προκλητικούς μισθούς και ασφαλιστικές παροχές ( ταξιδάκια, συνδικαλιστική χλιδή κ.λ.π). Παράλληλα, σε αυτό το μπλοκ συμφερόντων ( βουλευτών και συνδικαλιστών ΔΕΗ που οργίαζε το ρουσφέτι) προστέθηκαν και οι περιοχές όπου έχουν τα ορυχεία λιγνίτη και απαιτούσαν μονοπωλιακή πρόσληψη των κατοίκων τους, εκμεταλλευόμενοι τον λιγνίτη που ανήκει στον Ελληνικό λαό, μόνο για τον λαό της περιοχής τους.
Κάθε προσπάθεια λοιπόν να μπει η Ελλάδα στην πράσινη ηλιακή ή αιολική ενέργεια, τύγχανε της φανερής ή της αφανούς ισχυρής αντίδρασης ( γραφειοκρατία την λέμε στην Ελλάδα) του παραπάνω μπλοκ συμφέροντος, το οποίο έτρωγε - έτρωγε - έτρωγε από ένα κρατικό αναγκαίο πλέον για την ζωή αγαθό το ρεύμα, που ανήκει σε όλους τους φορολογούμενους, αλλά ξαφνικά έγινε ιδιοκτησία μόνο μερικών συνδικαλιστών και πολιτικών που τους βοηθούσαν για ψηφοθηρία.
Επίσης, την ανάπτυξη της ηλιακής  ενέργειας στην Ελλάδα, εμπόδιζαν και ισχυροί κρατικοδίαιτοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι ήθελα να είναι αυτοί που θα αναλάβουν την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας και θα είναι σήμερα οι προνομιακοί ομιλητές μεγάλων αγοραστών όπως σήμερα η Γερμανία.
Στην σημερινή πτωχευμένη Ελληνική οικονομία του ενός και πλέον εκατ. ανέργων, ως μάνα εξ ουρανού θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς, την προσφορά μαζικής αγοράς ηλιακής Ελληνικής ενέργειας από την πλούσια Γερμανία. Θα μπορούσαμε ως χώρα να μετατραπούμε - στο μέτρο του δυνατού - σε βασικό εξαγωγικό ενεργειακό κόμβο στην ΕΕ, όπως είναι η Ρωσία για το φυσικό αέριο.
θα αφήσουν όμως παραπάνω συμφέροντα να εξελιχθεί ο κλάδος παραγωγής ηλιακής ενέργειας;  Τι κίνδυνοι υπάρχουν:
  • Η Γερμανία θέλει την ηλιακή ενέργεια μας, αλλά μπορεί να εκβιάσει την Ελληνική κυβέρνηση να της την παραχωρήσει, έναντι κάποιας θετικής διπλωματικής απόφασης στο θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον Μηχανισμό Στήριξης, ή την έκδοση Ευρωομολόγου. ( Εμπράγματες εγγυήσεις, απώλεια εθνικής κυριαρχίας έναντι ρευστότητας, σκληρά αντεργατικά μέτρα κ.λ.π)
  • Οι πολιτικές, οι γραφειοκρατικές και οι κοινωνικές δυνάμεις που απαρτίζουν το μπλοκ της ΔΕΗ, μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν τρομερή επιρροή στην κυβέρνηση και να βάλουν εμπόδια στη δημιουργία μεγάλης παραγωγής ηλιακής ενέργειας, η οποία μπορεί να περιορίσει την εξουσία της ΔΕΗ στην αγορά.
  • Οι ιδιωτικοί όμιλοι που σήμερα έχουν επενδύσει κεφάλαια στην πράσινη ενέργεια, εάν δεν βρεθούν στο κέντρο των εξελίξεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν να σταματήσουν την  είσοδο της Γερμανίας στην αγορά, εάν αυτοί δεν θα έχουν μερίδιο !!



Σχέδιο μαμούθ για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά
Συζήτησαν Παπακωνσταντίνου και Χρυσοχοΐδης με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας
Ενα μεγάλο σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και μεταφορά της μέσω υποβρυχίων καλωδίων στην Ευρώπη συζήτησαν χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας κ. Στέφαν Kαπφέρερ. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού να παράγεται στην Ελλάδα από εγχώριες ή από νέες βιομηχανίες που θα ιδρυθούν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων χωρών στο σχέδιο, καθώς οι διεθνείς διασυνδέσεις που θα απαιτηθούν για τη μεταφορά του ηλεκτρικού θα αξιοποιήσουν δίκτυα ενδεχομένως και της Ιταλίας, που είναι η πλησιέστερη προς την Ελλάδα χώρα και με την οποία ήδη υπάρχει υποβρύχια διασύνδεση 500 μεγαβάτ. Ο Γερμανός αξιωματούχος, κατά τη συνάντηση που είχε με το οικονομικό επιτελείο, εξέφρασε το επενδυτικό ενδιαφέρον της χώρας του σε πέντε τομείς: στην ενέργεια, τη ναυτιλία, τα τρόφιμα, τα απόβλητα και τις υποδομές, καθώς και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Δάνεια 14 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, διασφαλίστηκε η στήριξη της Γερμανίας για τη χρηματοδότηση της Eλλάδας μέσω της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων με 12 έως 14 δισ. ευρώ. Διασφαλίστηκε επίσης ένα πακέτο χρηματοδότησης από τη Γερμανική Eπενδυτική Tράπεζα (KfW) προς τις γερμανικές επιχειρήσεις και ελληνογερμανικά venture capital για επενδύσεις στην Eλλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου