Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Στο τρίγωνο των Βερμούδων η Ευρώπη

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

             Μαλώνουν οι Φινλανδία, Ελλάδα και Γερμανία για τις εγγυήσεις...
Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, για το θέμα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία από την Ελλάδα ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου.
Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει πλέον για τα καλά, την ώρα που οι προειδοποιήσεις της Γερμανίας ότι η ελληνοφιλανδική συμφωνία δεν θα εγκριθεί ενώ από την άλλη μεριά η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ούρπιλαϊνεν κατέθετε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της για τη διεκδίκηση των εγγυήσεων μέχρι τέλους.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα στη τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο, το ζήτημα θα ξεκαθαριστεί στις 29 Αυγούστου έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Υπενθυμίζεται ότι έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσε η απαίτηση της Φιλανδίας να λάβει εγγυήσεις προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.



Η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στους βουλευτές του CDU κατέστησε σαφές πως η Γερμανία δεν θα δώσει το πράσινο φως για να εγκριθεί η συμφωνία Ελλάδος - Φινλανδίας από το Eurogroup κόβοντας έτσι και κάθε συζήτηση για εγγυήσεις που ανοίγουν και άλλα κράτη μέλη.
Η πίεση που δέχεται το Ελσίνκι να αποσύρει το αίτημά της για εγγυήσεις είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται και στη δήλωση της επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής της Φινλανδίας.
"Η επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαικών Υποθέσεων του Φινλανδικού Κοινοβουλίου είναι διατεθειμένη να κάνει τροποποιήσεις στη συμφωνία Ελλάδος- Φινλανδίας για το μοντέλο των εγγυήσεων, αν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης δεν την αποδέχονται", τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής, Μιαπέτρα Νατρί.
"Οποιαδήποτε συμφωνία πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα των εγγυήσεων πρέπει να εγκριθεί όχι μόνο από Ελλάδα και Φινλανδία αλλά και από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Αυτά έχω να πω σε αυτή τη φάση", είπε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ.
Ήδη όμως οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, ενώ η επιμονή για ιδιαίτερη μεταχείριση από την φινλανδική κυβέρνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Σε περίπτωση που οι φόβοι της Φινλανδίας βγουν αληθινοί και τελικά οι εγγυήσεις εκπέσουν τότε μπορούμε να μιλάμε για αποζημίωση ενός και μόνο πιστωτή εις βάρος των υπολοίπων, αναφέρουν οι αναλυτές. Έτσι την ώρα που οι αρχές φαίνεται ότι χειρίζονται σωστά το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός, μπορεί η εμμονή της Φινλανδίας να ζητά εγγυήσεις, σε συνδυασμό με τις θορυβώδεις δηλώσεις της για τη "μοναδική" συμφωνία που επέτυχε, μπορεί να προκαλέσει (ή ήδη να το έχει προκαλέσει) το "μοιραίο".
Η ειδική μεταχείριση που απαιτεί η Φινλανδία, ανοίγει τον κύκλο της "προστασίας" των επενδυτών έναντι του ελληνικού χρέους, με ένα ντόμινο, που οι αναλυτές είναι σίγουροι ότι η Φινλανδία δεν έχει εκτιμήσεις τις διαστάσεις του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου