Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ο υπουργός Άμυνας Μπαράκ δηλώνει ότι συναινεί να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Αιγύπτου στο Σινά

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

Ο υπουργός Άμυνας Μπαράκ δηλώνει ότι συναινεί να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Αιγύπτου στο Σινά
Εχούντ Μπαράκ


Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ πρόκειται να συναινέσει η Αίγυπτος να αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στο Σινά για να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας μετά το αιματηρό επεισόδιο στα σύνορα που ακολούθησε επίθεση ενόπλων στην πόλη Εϊλάτ και προκάλεσε ένταση στις διμερείς σχέσεις, αναφέρει το περιοδικό The Economist σήμερα.


Η διμερής συμφωνία ειρήνης του 1979 επιτρέπει μόνο την παρουσία λίγων, ελαφρά οπλισμένων συνοριοφρουρών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Σινά, ενώ προέβλεπε παράλληλα την μείωση της ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Σύμφωνα με τον Εκόνομιστ, ο Μπαράκ είπε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει να αναπτυχθούν επίσης ελικόπτερα και θωρακισμένα οχήματα, αλλά όχι επιπλέον άρματα μάχης πέραν ενός τάγματος τεθωρακισμένων, το οποίο στρατωνίζεται στην περιοχή.

Αξιωματούχοι στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο.

Η επίθεση κοντά στο θέρετρο Εϊλάτ αποδόθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε ενόπλους οι οποίοι υποστήριξε ότι μετέβησαν από τη Γάζα στην περιοχή μέσω της χερσονήσου στο Σινά. Η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ότι το μεταβατικό καθεστώς στο Κάιρο "χάνει τον έλεγχο" της περιοχής μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του Ισραήλ, οι αρχές της Αιγύπτου έχουν ήδη ενισχύσει τις δυνάμεις στο Σινά.

Οι δηλώσεις Μπαράκ μοιάζουν να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ενισχύσεις αυτές θα παραμείνουν στην περιοχή του Σινά επ’ αόριστον.

Σε συνέντευξή του στο CNN την Πέμπτη, ο Μπαράκ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την κατάσταση στο Σινά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. "Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα αλλάξουν όλα μέσα σε μερικές εβδομάδες", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου