Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ολλανδικά ΜΜΕ: «Χρυσός; Χρήματα; Ή καλύτερα ένα ηλιόλουστο νησί;»

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

«Χρυσό; Χρήματα; ή γη; είναι η καλύτερη εγγύηση για την παροχή δανείων στην Ελλάδα» διερωτάται άρθρο της Ολλανδικής εφημερίδας «Trouw», σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι μία «αμφιλεγόμενη ιδέα που είναι πολύ δύσκολο να διευθετυθεί». «Ένα μίγμα» ίσως να αποτελούσε, σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα, την καλύτερη εγγύηση για τα δάνεια προς την Ελλάδα.


Στο δημοσίευμα αναλύονται τρία σενάρια για πιθανές εγγυήσεις που μπορεί να παρέχει η Ελλάδα, ώστε να της δοθούν τα δάνεια και γίνεται αναφορά στις απαιτήσεις της Φινλανδικής κυβέρνησης, οι οποίες αποτέλεσαν και την αρχή για το «ντόμινο εγγυήσεων» που ακολούθησε. Άλλωστε, όπως τονίζεται στο άρθρο «χρήματα, γη, κρατικές επιχειρήσεις και χρυσός είναι οι επιλογές και όλες έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ελληνική και φινλανδική κυβέρνηση συμφώνησαν σε μία χρηματική εγγύηση ύψους περίπου ενός δις ευρώ για την παροχή δανείων. Την εν λόγω συμφωνία, όπως σημειώνει η «Trouw», θα πρέπει να εγκρίνουν και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, οι οποίες ωστόσο φαίνεται να την απορρίπτουν. Το μειονέκτημα αυτής της πρότασης, σύμφωνα πάντα με την ολλανδική εφημερίδα, είναι πως η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει αυτή τη χρηματική εγγύηση από το ταμείο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, τις εγγυήσεις που ζητούν οι Φινλανδοί, στην πραγματικότητα, θα κληθούν να πληρώσουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Μία τέτοια απόφαση θα ήταν δυσβάσταχτη για τις «αδύναμες Ιταλία και Ισπανία», ενώ Ολλανδία και Αυστρία έχουν τονίσει πως αν η ελληνοφινλανδική συμφωνία εγκριθεί τότε θα απαιτήσουν και αυτές ανάλογες εγγυήσεις, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ταμείο, αναφέρει η εφημερίδα.
Σχετικά με το ενδεχόμενο οι εγγυήσεις για τα δάνεια να είναι εδάφη, άποψη στην οποία έχει αναφερθεί τόσο ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jan Kees de Jager, η εφημερίδα σχολιάζει πως αυτό οδηγεί σε «ξεπερασμένες εποχές αποικιακής εκμετάλλευσης», ενώ και σαν σενάριο μοιάζει «πολιτικά αδύνατο». Επιπλέον στο άρθρο γίνεται αναφορά και στις πρακτικές δυσκολίες αυτής της πρότασης, καθώς όπως τονίζεται «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα καλό κτηματολόγιο και συχνά ολόκληρες επιφάνειες γης και τίτλοι ιδιοκτησίας είναι ασαφείς».
Για τη παροχή κρατικών επιχειρήσεων ως εγγύηση στα δάνεια, η ολλανδική εφημερίδα σημειώνει πως οι ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις ενδέχεται να «αξίζουν πολλά χρήματα» που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους δανειστές, αλλά οι περισσότερες ΔΕΚΟ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της τρόικας. «Αν αυτές οι επιχειρήσεις δοθούν ως εγγυήσεις τότε το σχέδιο της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης ανατρέπεται».
Τέλος, η Trouw αναφέρεται και στο ενδεχόμενο του χρυσού. Σχετική πρόταση έχει κάνει η γερμανίδα υπουργός εργασίας Ursula von der Leyen. Ειδικότερα, η γερμανίδα υπουργός πρότεινε να μπουν τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας ως εγγύηση για τα ευρωδάνεια. Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδρση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επέπληξε την Leyen. Επιπλέον, σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην Kleine Zeitung αναφέρεται πως η πρόταση της Leyen «ξυπνά στην Ελλάδα μνήμες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Έλληνες μετέφεραν τα αποθέματα χρυσού στο Λονδίνο, προκειμένου να τα προστατεύσουν από τους Γερμανούς κατακτητές».
Η ολλανδική εφημερίδα τονίζει πως ο ελληνικός χρυσός, περίπου 111 τόνοι, αξίζει 4,5 δις ευρώ και επισημαίνει πως αυτό το ποσό αρκεί για τις εγγυήσεις προς τη Φινλαδία «όχι όμως και προς τις υπόλοιπες χώρες». Στο άρθρο της Trouw σημειώνεται πως παρά την επιθυμία της Ελλάδας να σταματήσει το ζήτημα των εγγυήσεων στη Φινλανδία, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς δεν θα το δεχτούν οι υπόλοιπες χώρες. «Ένας ευρωπαϊκός συμβιβασμός, μ’ ένα μείγμα από μετρητά, γη, κρατικές επιχειρήσεις και χρυσό ως εγγύηση για όλα τα δάνεια, ενδέχεται να προσφέρει κάποια λύση», καταλήγει το άρθρο της Trouw.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου