Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Εκπέμπουν «SOS» οι τραπεζικές μετοχές Στα όρια του «κραχ» το Χρηματιστήριο

Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=141732

Στα όρια του «κραχ» βρίσκεται πλέον η αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 1,97%, φθάνοντας τις 870 μονάδες, ενώ το χαμηλό έφθασε τις 866 μονάδες. 


Οι τραπεζικές μετοχές εκπέμπουν σήματα κινδύνου τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες, όσο και για τη χώρα. Η απειλή κρατικοποίησης, η οποία επικρέμεται πάνω από τις τράπεζες εν όψει των ζημιών από τα ομόλογα και τις επισφάλειες είναι πιο κοντά από ποτέ, ύστερα από το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι, εκτός από την τηλεδιάσκεψη, χρειάζεται επειγόντως μια ανακοίνωση που θα ξεκαθαρίζει τα της προσφυγής στο ταμείο. 

Πάνω από 9% η πτώση σε Εθνική (2,74 ευρώ) και στην Alpha Bank. Κατάρρευση στην Τράπεζα Πειραιώς με πτώση 10%. Πάνω από 9% η πτώση στο Ταχυδρομικό και την Eurobank. Οι όγκοι πωλήσεων στις τραπεζικές είναι τέτοιοι, ώστε η... κορδέλα δεν σταματά ποτέ. Πάνω από 4% η πτώση σε Ελλάκτωρ και άνω του 2% σε Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ.

Βεβαίως, στις πωλήσεις έχει μεγάλη συμβολή το «σπάσιμο» του περιθωρίου δανεισμού (margin call) στους πελάτες που, κινούμενοι αντίθετα, δεν έκλεισαν το περιθώριο σε μια τέτοια αγορά. Μεγάλο το μερίδιο και ο συνεχής δανεισμός μετοχών από ξένους επενδυτές από ξένες πλατφόρμες.

Κέρδη 1,5% σε Coca-Cola, Βιοχάλκο και 3,5% στη MIG.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου