Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

«ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ Νέος, δύσκολος γύρος με την τρόικα

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63333344

  Δύσκολη αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα με την τρόικα για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής και την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Νέος, δύσκολος γύρος με την τρόικα



Πηγές προσκείμενες στην τρόικα δήλωσαν σήμερα στο πρακτορείο Reuters ότι η απόκλιση της χώρας μας από τους στόχους για το 2011 δεν φαίνεται να οφείλεται αποκλειστικά στη συνεχιζόμενη ύφεση, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
"Υπάρχει κίνδυνος αναφορικά με τους στόχους, με τους Ελληνες να τον αποδίδουν στην μεγάλη ύφεση. Έχουμε κάποιες αμφιβολίες για το εάν οφείλεται αποκλειστικά στην ύφεση" σημείωσε χαρακτηριστικά. "Η μη επίτευξη των στόχων θα πυροδοτήσει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις" πρόσθεσε.
Την πιθανή ύπαρξη απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011 αναγνώρισε και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αποδίδοντας το γεγονός στη μεγάλη ύφεση και τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί με τους εταίρους και την τρόικα.

Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τονίζοντας πολλές φορές, δεδομένης και της κρισιμότητας των στιγμών για την Ελλάδα με την υλοποίηση των αποφάσεων για το β' πακέτο στήριξης να εκκρεμεί ότι:

"Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση με τους εταίρους μας για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους. Όμως η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει και χαλάρωση ή μείωση των προσπαθειών, αλλά εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων γιατί έτσι μπορούμε να πετύχουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα μας".

Άλλωστε όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας και σήμερα (Παρασκευή) στη Βουλή, "εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα".

"Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν", προσέθεσε.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος από 10,5% το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου