Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

«Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μεσοπρόθεσμου» Βενιζέλος: Να προσέξουμε να μην «καεί» η χώρα

Σχόλιο ιστολογίου μας : Τελικά φταίει ο "ΚΑΝΕΝΑΣ" για όλα όσα μας συμβαίνουν .......να δούμε αυτά  τα νομικίστικα κολπάκια μέχρι πότε θα ανέχεται να τα ακούει ο Ελληνικός λαός.......
Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4652234

«Βρισκόμαστε στο καθαρτήριο. Φλεγόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε και πρέπει να προσέξουμε να μην καεί η χώρα», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Την ύφεση δεν την προκαλεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, την προκαλεί ο τεράστιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός και το δυσθεώρητο χρέος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, αναφέροντας ότι ο στόχος για το έλλειμμα του 2011 ίσως να μην επιτευχθεί και η ελληνική οικονομία να μην επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.

Πρόσθεσε, όμως, ότι «εάν εφαρμόσουμε πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα και είμαστε πειθαρχημένοι θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα για την οικονομία».

Παράλληλα, τόνισε ότι η ευρωζώνη πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα απέναντι στην επιθετικότητα των αγορών.
«Την ύφεση δεν την προκαλεί το πρόγραμμα, την προκαλεί ο τεράστιος δημοσιονομικός εκτροχιασμός και το δυσθεώρητο χρέος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζητεί την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου.
Επανέλαβε δε ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του μεσοπρόθεσμου, σημειώνοντας πως χωρίς αυτό «δεν θα μπορούσαμε να φθάσουμε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου».
«Δεν θέλουμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά συζήτηση με τους εταίρους μας για να εκτιμήσουμε με την τρόικα τα μακροοικονομικά δεδομένα που έχουμε και τους στόχους. Όμως η αξιολόγηση των στόχων μας δεν σημαίνει και χαλάρωση ή μείωση των προσπαθειών αλλά εφαρμογή των ψηφισμένων μέτρων γιατί έτσι μπορούμε να πετύχουμε και να θωρακίσουμε τη χώρα μας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Η κόλαση δεν αναδιαπραγματεύεται γιατί είναι κόλαση. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα μας οδηγήσει στη κοινωνική χρεοκοπία» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας για να εισπράξει την απάντηση:

«Υπάρχει μεταξύ της κολάσεως και του παραδείσου και μια ενδιάμεση κατάσταση. Το καθαρτήριο. Όταν είσαι σε αυτό έχεις μια προσδοκία αν είσαι συνεπής να έχεις ελπίδα να πας στον παράδεισο. Σε αυτή τη φάση είμαστε τώρα. Φλεγόμαστε αλλά δεν καιγόμαστε και πρέπει να προσέξουμε να μην καεί η χώρα».

Ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ότι απέχει έτη φωτός από την σημερινή πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία η 21η Ιουλίου και οι πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

«Είναι η μέρα με τη νύχτα. Στη πραγματικότητα όχι μόνο πάτος στο βαρέλι δεν μπήκε, αλλά η κατρακύλα της χώρας συνεχίζεται. Η εμμονή σας στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού θα οδηγήσει στην καταστροφή».

Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αδικαιολόγητη σπερματολογία» και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι αναπαράγει μια ατμόσφαιρα γκρίνιας, μεμψιμοιρίας και ελεεινολογίας και επενδύει στην καταστροφή της χώρας, τονίζοντας ότι είναι ανεύθυνη στάση η πρόχειρη ανακύκλωση της συζήτησης που γίνεται στα διεθνή μέσα.

«Χρειάζεται ενιαία εθνική γραμμή. Πάμε μόνοι μας να βγάλαμε τα μάτια μας δημιουργώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας στο οποίο κανείς δεν μπορεί να επενδύσει. Η συναίνεση ακόμα και σε μικρά βήματα βοηθά πάρα πολύ τη χώρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και έφερε ως παράδειγμα το νομοσχέδιο της Παιδείας που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Κολοσιαία προσπάθεια

Πρέπει να καταβάλουμε μία κολοσιαία συστηματική προσπάθεια για να εφαρμόσουμε πλήρως και αμέσως τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για την πορεία της οικονομίας.

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των εγγυήσεων για το νέο δάνειο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αναμένεται απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο των εμπράγματων εγγυήσεων και απηύθυνε μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, λέγοντας ότι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας και τώρα πλέον απομένει να βρεθεί μία λύση χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπεια της Ελλάδας.

Αργότερα, είπε για το θέμα των εγγυήσεων ότι λάβαμε εντολή (σ.σ. από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις) για διμερή διαπραγμάτευση ώστε να ενισχυθεί το νέο πρόγραμμα στήριξης και προσέθεσε ότι έπρεπε να διαπραγματευτούμε με την Φινλανδία προκειμένου να είμαστε συνεπείς για το δάνειο των 109 δισ. ευρώ.

Αυτό, υποστήριξε, το κάναμε με τον καλύτερο τρόπο και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και συμπλήρωσε ότι όταν δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία από τη φινλανδική κυβέρνηση είπαμε ότι τελεί υπό την έγκριση των χωρών της Ευρωζώνης.

Η απαίτηση για εγγυήσεις, σημείωσε στρέφεται κατά της ενότητας στην Ευρωζώνη και γι' αυτό, ανέφερε, η Κομισιόν είπε ότι συμμερίζεται τις απόψεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι αναζητείται λύση χρηματοοικονομική (καταβολή μετρητών), χωρίς να έχει εμπράγματο χαρακτήρα.

Ακόμα, τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συμμετοχής της χώρας στο ευρώ (σχολιάζοντας τα κινδυνολογικά σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη), επισημαίνοντας ότι το ευρώ δεν κινδυνεύει από την Ελλάδα.

Αποκλίσεις από τους στόχους


Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 ίσως να μην επιτευχθεί και η ελληνική οικονομία να μην επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2012.

«Εάν εφαρμόσουμε πλήρως και με συστηματικότητα τα ψηφισμένα και συμφωνημένα μέτρα, θα είμαστε παρά πολύ κοντά στον δημοσιονομικό μας στόχο και θα μπορέσουμε το 2012 να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα», είπε.

«Δεν λέω ότι θα φτάσουμε οπωσδήποτε σε θετικό πρόσημο, αλλά η δραστική μείωση της ύφεσης διαμορφώνει μια τελείως διαφορετική κατάσταση, γιατί τα μεγέθη της οικονομίας θα αλλάξουν», προσέθεσε.

Βάσει του προϋπολογισμού του 2011, η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ φέτος από 10,5% το 2010.

Τράπεζες

Αναφορικά με τις τράπεζες σημείωσε ότι έχουμε καθαρή επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό σύστημα και υπογράμμισε ότι οι τράπεζες καλύπτονται από το ευρωσύστημα και συνεπώς είναι απόλυτα ασφαλείς.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι παραμένει ο στόχος να έχουν μέχρι το τέλος του έτους core Tier 1 στο 10%.

Αυτό, προσέθεσε, δεν είναι ευχάριστο για τους μετόχους, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει, ενώ  υπενθύμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα και τα 30 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι όποιες απώλειες εγγράψουν οι ελληνικές τράπεζες από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα καλυφθούν μέσω του υφιστάμενου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ),

«Οι ελληνικές τράπεζες [...] μετέχουν στο λεγόμενο PSI. Θα αναπληρωθούν οι όποιες απώλειές τους από τον υφιστάμενο μηχανισμό», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα δοθεί μέσω του υφιστάμενου ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου