Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων Μπορεί να χρειαστεί «να πουλήσετε περισσότερα» λέει ο Όλι Ρεν

Σχόλιο ιστολογίου μας : Θα σας δείξουμε σύντομα τι θα σας ......ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ!!!
Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231125393

Τήρηση των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτως κόστους ζητά ο Επίτροπος Όλι Ρέν
Τήρηση των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτως κόστους ζητά ο Επίτροπος Όλι Ρέν   (Φωτογραφία:  Reuters )         


Αθήνα
«Πουλήστε περισσότερη κρατική περιουσία και σε συντομότερο χρονικό διάστημα» εάν συνεχιστεί η πτώση στα χρηματιστήρια και κατ' επέκταση η μείωση της αξίας των προς ιδιωτικοποίηση εταιρειών είναι η -αφοπλιστική για τον κυνισμό της- συμβουλή του Επιτρόπου Ολι Ρεν.

Δηλαδή η Κομισιόν -παρά την αρνητική διεθνώς συγκυρία η οποία δεν οφείλεται στην Ελλάδα- δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα ή το στόχο είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, όπως προκύπτει από απάντηση του Ο.Ρεν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή.

Βεβαίως εκφράζει την ευχή να μην χρειασθεί η Ελλάδα να πουλήσει περισσότερη κρατική περιουσία. «Ευελπιστούμε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων» αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. είναι εφικτό επαναλαμβάνει ο Ρεν, υπερασπίζεται τα οφέλη του για την οικονομία και τη δημοσιονομική εξυγίανση και επιμένει στην επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, προφανώς ανεξαρτήτως κόστους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής έθετε το πρόβλημα «του άγριου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, που γίνεται ακόμα χειρότερο εξαιτίας των πολύ μικρών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων που πρόκειται να πουληθούν και ζητούσε την τοποθέτηση της Κομισιόν απέναντι σε αυτά τα γεγονότα».

Και ενώ, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ «υπό αυτές τις περιστάσεις θα περίμενε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο να μη θεωρήσει λογικό τον απόλυτο ευτελισμό και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Ρέν, όχι μόνο αδιαφορεί για τις τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει επαγγελματικοί φορείς, πολιτικά κόμματα, οικονομικοί αναλυτές, Έλληνες και ξένοι, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη για την πολύ χαμηλή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, αλλά ζητά επιπλέον ιδιωτικοποιήσεις και επίσπευση του χρονοδιαγράμματος, «ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων».

Ο κ. Ρεν αναφέρει συγκεκριμένα: «Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων».

Ολόκληρη η απάντηση Ρεν

«Η Επιτροπή πιστεύει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι εφικτό. Θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μέσω διαφόρων επενεργειών, όπως η μείωση της έκδοσης ομολόγων, η μείωση των επιδοτήσεων, άλλου είδους μεταβιβάσεων ή κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας, και η δυνητική αύξηση του βαθμού απόδοσης των εταιρειών και, κατ' επέκταση, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ως συνόλου, ενώ παράλληλα προσελκύονται άμεσες ξένες επενδύσεις.»

» Η Επιτροπή γνωρίζει ότι πρόσφατα έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα. Ευελπιστούμε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου