Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ποια ασημικά θα πωλήσουν οι τράπεζες ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους; Ακίνητα στην Ελλάδα, θυγατρικές στο εξωτερικό - Επαρκούν ή θα χρειαστούν και αμκ και προσφυγή στο ΤΧΣ;

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

Έχει καταστεί πλέον κατανοητό από όλους ότι το τραπεζικό σύστημα καλείται να αντιμετωπίσει ένα Γολγοθά αντιμετωπίσιμων και ενδεχομένως μη αντιμετωπίσιμων προβλημάτων που σχετίζονται κυρίως με την κεφαλαιακή επάρκεια.

Για την ρευστότητα οι μηχανισμοί υπάρχουν έχουν υπερδανειστεί από την ΕΚΤ, περί τα 105 δις ευρώ και βεβαίως ήδη ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το ELA τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας ο οποίος όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρά χρονικά διαστήματα. 

Το νέο σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει και προφανώς είναι μια από τις βασικές αιτίες που έχουν πλήξει τις αποτιμήσεις των τραπεζών και οδηγήσει στην χρηματιστηριακή τους κατάρρευση είναι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Οι λύσεις είναι 3 που μπορεί να επιλεγούν, αύξηση κεφαλαίου ή ομολογιακό μετατρέψιμο που θα καλύψουν οι μέτοχοι, πωλήσεις θυγατρικών (ασημικών) και προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι προ των πυλών όσες από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν και για όσες οι βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν.
Ένας τρόπος για να βρουν κεφάλαια οι τράπεζες είναι να πωλήσουν θυγατρικές και το ζητούμενο είναι τι θα μπορούσαν να πωλήσουν οι τράπεζες.
Οι αναφορές που ακολουθούν αποτελούν προϊόν συζητήσεων με τραπεζίτες οι οποίοι όπως ανέφεραν θεωρητικά ή πρακτικά υπάρχουν δυνατότητες πωλήσεων θυγατρικών.

Εθνική τράπεζα – Θα πωληθεί μεγαλύτερο ποσοστό της Finansbank
Η Εθνική έχει δηλώσει ότι μόνο από αναδιάταξη στοιχείων ενεργητικού θα μπορούσε να αυξηθεί το core tier 1 κατά 1%.
Ωστόσο η εμπλοκή των θυγατρικών πρέπει να είναι δεδομένη.
Η Εθνική θα μπορούσε να πωλήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της Finansbank ίσως και 40% ή 50% σε μια ακραία περίπτωση.
Η αποτίμηση της Finansbank έχει υποχωρήσει στην Τουρκία και πριν 1 χρόνο η κεφαλαιοποίηση ήταν στα 5,5 δις δολάρια και τώρα είναι στα 3,2 δις δολάρια.
Το αρχικό σχέδιο για πώληση του 20% της Finansbank δίνει 640 εκατ δολ. από 1 δις δολ  αρχικό στόχο άρα η Εθνική θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση μεγαλύτερου ποσοστού για να πιάσει τον στόχο του 1 δις ευρώ δηλαδή 30%.
Άλλη εναλλακτική λύση η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης μερικώς ή ολικώς. Ως εταιρία με όρους χρηματιστηριακούς αποτιμάται στα 126 εκατ ευρώ ενώ με όρους αξίας γης ίσως να ξεπερνάει το 1 με 1,5 δις ευρώ.
Η Εθνική δηλώνει ότι δεν πουλάει τον Αστέρα αλλά δεν παύει να αποτελεί μια λύση σημαντικής ενίσχυσης των κεφαλαίων.
Προς πώληση θα μπορούσε να βρεθεί και η UBB στην Βουλγαρία μια καλή και υγιής τράπεζα. Προφανώς και δεν υπάρχει σχέδιο πώλησης αλλά αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο ένα ασημικό που έχει αξία.

Alpha bank – Θα πωληθεί το Hilton
Η πώληση γης και ακινήτων αποτελεί ίσως την μόνη σταθερή αξία στην Ελλάδα.
Η Alpha bank κατέχει ένα από τα πιο αξιόλογα ακίνητα – ξενοδοχείο στην Αθήνα το Hilton.
Η εταιρία που το διαχειρίζεται αποτιμάται στα 188 εκατ ευρώ. Το ακίνητο μπορεί να κοστολογείται και πάνω από 200 εκατ ευρώ.
Η πώληση του Hilton θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Alpha bank ενόψει των κεφαλαιακών ενισχύσεων.

Eurobank – Προς πώληση τα ακίνητα;

Μετά την επιτυχημένη πώληση της Polbank στην Πολωνία και του σχεδίου να πωλήσει την θυγατρική στην Τουρκία η Eurobank δύσκολα θα πωλήσει την Post bank και Bank Post σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Ποιο πιθανότερο σενάριο είναι να πωληθούν ακίνητα όπως το King George στο Σύνταγμα το ξενοδοχείο το οποίο μπορεί να αποτιμάται και στα 70-100 εκατ ευρώ.
Επίσης υπάρχει μια θυγατρική με τεράστια ακίνητη περιουσία η Lamda Development η εταιρία της Eurobank με αποτίμηση στο ΧΑ 141 εκατ η οποία διαχειρίζεται πλήθος ακινήτων.
Η πώληση της εταιρίας αυτής τμηματικά π.χ. πωλήσεις ακινήτων ή ως εταιρία δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Πειραιώς – Ακίνητα και ΗΠΑ

Δυνητικά η Πειραιώς μετά τις κινήσεις της στην Αίγυπτο από την οποία ποντάρει να αποκομίσει ένα τίμημα πάνω από 110 με 120 εκατ ευρώ έχει να αξιολογήσει τόσο την παρουσία της στις ΗΠΑ της Marathon Bank αλλά και τα ακίνητα στα οποία συμμετέχει ειδικά στην αξιοποίηση του παλαιού ακινήτου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού το οποίο πλήρως ανακαινίσθηκε.
Προφανώς και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις αλλά αποτελούν δυνητικά assets που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Τα ερωτήματα
Οι κινήσεις αυτές επαρκούν ώστε οι τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους; Σε ορισμένες επαρκούν σε άλλες δεν επαρκούν.
Μια λύση που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι αύξηση κεφαλαίου, πώληση θυγατρικών, ακινήτων και προσφυγή στο ΤΧΣ με προνομιούχες μετοχές με μικρότερο ποσό άντλησης κεφαλαίου.
Οι τράπεζες θα χρειαστούν σημαντικά κεφάλαια και οι λύσεις που θα εξεταστούν θα είναι πολύ συγκεκριμένες.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου