Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Η ελληνική γκάφα με την φιλανδική συμφωνία έχει προκαλέσει ντόμινο ανεξέλεγκτων παρενεργειών

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής όπου αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις απαιτήσεις της Φινλανδίας για εγγυήσεις, ως προϋπόθεση να συμμετάσχει στο πακέτο έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι φόβοι για αύξηση των πιθανοτήτων αθέτησης πληρωμών έχουν γιγαντωθεί πλέον, γεγονός που έχει θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση και την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη της Ευρώπη. Την κατάσταση έχει ήδη περιπλέξει και η γερμανική παρέμβαση, με την κυβέρνηση της χώρας να δηλώνει από τη μία μεριά ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει ένα σχέδιο που να ευνοεί τη Φινλανδία σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ την ίδια ώρα μέλος της να προτείνει εγγυήσεις χρυσού ή ακινήτων!
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μία κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά παράγοντες της αγορές φοβούνται ότι και πάλι οι Ευρωπαίοι θα φανούν κατώτεροι των εξελίξεων. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η σύγκρουση σηματοδοτεί ένα "πολύ… πολύ σκοτεινό επεισόδιο στη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη», δήλωσε ο Piet Lammens, επικεφαλής των αγορών της KBC Bank. 
Τα σήματα των αγορών δείχνουν ότι οι εταίροι δεν πιστεύουν ότι το δεύτερο πακέτο θα εξασφαλίσει τη φερεγγυότητα της χώρας, στέλνοντας ένα αναμφισβήτητα αρνητικό μήνυμα στις αγορές ομολόγων, πρόσθεσε ο Lammens, αναφέροντας ότι αυτό φαίνεται από τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οι οποίες εκτινάχθηκαν εκ νέου στα ύψη, με το διετές να βρίσκεται πάνω από το 40% αυτή την εβδομάδα.
Πολλοί αναλυτές δαιμονοποιούν πλέον τη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, όπου, χωρίς να γίνει αμέσως γνωστό, υποσχέθηκαν στη Φινλανδία εγγυήσεις για να συμμετάσχει, και τώρα ο Jyrki Katainen, ο Φινλανδός πρωθυπουργός ζητά τα συμφωνηθέντα. Παράλληλα, τα στοιχεία της φινλανδικής συμφωνίας παροχής εγγυήσεων διέρρευσαν νωρίς, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, χωρίς μάλιστα να έχει εγκριθεί νωρίτερα από το eurogroup.
Την ίδια ώρα, οι ελπίδες να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων το 2012 η Ελλάδα είναι μηδενικές, με την οικονομία της να βρίσκεται σε ύφεση που θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση και τα φορολογικά της έσοδα να μην επιτρέπουν να ανταποκριθεί στους στόχους μείωσης του ελλείμματος. Οι Μέρκελ και Σαρκοζί μάλιστα έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ή EFSF, και του ευρωομολόγου.
Η ζημία που έχει γίνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Όλο και περισσότερες στρέφονται προς την ΕΚΤ, ενώ φαίνεται ότι το σύστημα κρέμεται σε μία κλωστή. Σύμφωνα με τους αναλυτές το συνεχιζόμενο «έλλειμμα συντονισμού και  επικοινωνίας» έχουν οδηγήσει στο κενό τις προσπάθειές των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Σε αυτό το σημείο, η πιο πιθανή επιλογή είναι ότι η Φινλανδία δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ ανοιχτό παραμένει της συμβολής της στον EFSF. Η διαμάχη απειλεί να προκαλέσει «πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις» σε ολόκληρη την ευρωζώνη, όπως την προετοιμασία των εθνικών κοινοβουλίων για να συζητήσουν αλλαγές στο EFSF και άλλα συναφή μέτρα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να συνεχίσει να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου