Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Μαίνονται οι μάχες στη μεθόριο Λιβύης-Τυνησίας

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/

Ογδόντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας

Λίβυοι επαναστάτες και δυνάμεις πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι πολεμούν στο Ρας Ζντιρ στην μεθόριο της Λιβύης με την Τυνησία, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Την ίδια ώρα γιατροί δήλωσαν ότι 80 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο της Τρίπολης λόγω της έλλειψης ιατρικής φροντίδας, ενώ η Ε.Ε. προειδοποίησε να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην επωφεληθούν από τους λιβυκούς πόρους που θα αποδεσμευτούν υποστηρικτές του λιβυκού καθεστώτος.

Παράλληλα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει γρήγορα την πρεσβεία της στην Τρίπολη.

«Η διαδικασία ανοίγματος εκ νέου της πρεσβείας της Γαλλίας στην Τρίπολη έχει αρχίσει. Το άνοιγμά της θα γίνει γρήγορα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, σήμερα βρέθηκαν τα πτώματα περίπου 80 ανθρώπων σε νοσοκομείο συνοικίας της νότιας Τρίπολης, οι οποίοι πέθαναν, όπως φαίνεται, λόγω της έλλειψης ιατρικής φροντίδας.

Οι σοροί συσσωρεύονται στο νοσοκομείο στη συνοικία Αμπού Σαλίμ, προπύργιο των δυνάμεων του Καντάφι, η οποία παρέμενε ως χθες υπό τον έλεγχό τους.

Ελεύθεροι σκοπευτές των δυνάμεων του λίβυου ηγέτη κρατούσαν σε απόσταση όποιον προσπαθούσε να πλησιάσει, ακόμη και τους τραυματίες και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με γιατρούς.

Σήμερα το πρωί ομάδα του Ερυθρού Σταυρού απομάκρυνε τους 17 τελευταίους ασθενείς που εξακολουθούσαν να βρίσκονται εν ζωή, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, μεταφέροντάς τους σε άλλες κλινικές της λιβυκής πρωτεύουσας, καθώς το νοσοκομείο αυτό έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Οι 17 τελευταίοι περίμεναν για ημέρες στο νοσοκομείο υπό τη δυσοσμία από τα πτώματα που βρισκόντουσαν σε αποσύνθεση.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα να υπάρξει μέριμνα στην αποδέσμευση λιβυκών πόρων από τη διεθνή κοινότητα ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επωφεληθούν από αυτούς υποστηρικτές του λιβυκού καθεστώτος.

«Πρόκειται να δούμε πώς θα γίνει αυτό, έχοντας πολλές εκδοχές» στο τραπέζι, δήλωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

«Θα εξετάσουμε τον τρόπο αποδέσμευσης των πόρων κατά τρόπο που τα αγαθά αυτά δεν θα καταλήξουν στους υποστηρικτές του Καντάφι, αλλά στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου