Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Rollover: Χωρίς συμμετοχή 90% δεν θα προχωρήσει το σχέδιο

Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=99191

Επίσημη επιστολή με την οποία ζητά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, έστειλε η Αθήνα.

Στην επιστολή, η κυβέρνηση αναφέρει ότι ζήτησε από υπουργούς Οικονομικών από όλο τον κόσμο βοήθεια για να εκτιμηθούν οι θέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όπως επισημαίνεται, τουλάχιστον το 90% των ομολόγων που λήγουν έως το 2014 ή έως το 2020 θα πρέπει να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο.


«Εάν αυτά τα όρια (ή έστω ένα από αυτά) δεν επιτευχθούν, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει με το υπόλοιπο μέρος των ομολόγων στη συναλλαγή, εάν διαπιστώσει, σε συνεργασία με τον επίσημο κλάδο, ότι η συνολική συμβολή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που προκύπτει από τη συναλλαγή δεν επαρκεί ώστε να επιτρέψει στον επίσημο κλάδο να στηρίκει το πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής που ανακοίνωσε η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2011», αναφέρει η επιστολή.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 60-70%, έναντι του στόχου του τραπεζικού λόμπι IIF για 90%.

'Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, οι ζημιές τις οποίες θα υποστούν οι ελληνικές τράπεζες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα καλυφθούν από το ταμείο χρηματοοικονομικής στήριξης. Πηγές της Wall Street Journal υπολόγιζαν χθες τις ζημιές αυτές στα 5 δισ. ευρώ, ενώ η UBS κάνει λόγο με σημερινή της έκθεση για διαγραφές 4 δισ. από τα ομόλογα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου