Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κυβέρνηση σχηματίζουν οι αντικαθεστωτικοί

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Κυβέρνηση σχηματίζουν οι αντικαθεστωτικοί
Με επίσημη ανακοίνωση της, η ηγεσία των Λίβυων επαναστατών δηλώνει ότι μεταφέρεται στην Τρίπολη, απ΄ όπου θα κυβερνήσει τη χώρα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, αρχίζουν τη διακυβέρνηση της χώρας από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν την γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι, Σύρτη, μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος είναι πιστός στον συνταγματάρχη.

Ο Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται είτε στη νότια Τρίπολη είτε έχει ήδη φύγει προς την έρημο, δήλωσε από την Ρώμη, ο Άμπντελ Σαλάμ Τζαλούντ, το πρώην νούμερο δύο του καθεστώτος.

«Γύρω του υπάρχουν μόνο τέσσερα άτομα, υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε κρύβεται στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, είτε έχει φύγει εδώ και κάποιο καιρό» ανέφερε ο Τζαλούντ, ο πρώην πρωθυπουργός του Καντάφι ο οποίος αποστάτησε προ ημερών.

Την ίδια στιγμή,  πλοίο που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500.000 ευρώ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τρίπολη προερχόμενο από τη Μάλτα. Περισσότεροι από 400 τόνοι τροφίμων και 250 τόνοι φάρμακα φορτώθηκαν στο πλοίο Al Ensitisar στην πρωτεύουσα Βαλέτα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Igo-Aid με έδρα τη Μάλτα. Το ίδιο αλιευτικό είχε μεταφέρει βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς στη Μισράτα στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις λιβυκές κυβερνητικές δυνάμεις. Στο πλοίο επιβαίνουν 15 γιατροί που θα μεταβούν αμέσως στο νοσοκομείο της Τρίπολης.

Να αποκλείσουν κάθε εξτρεμιστική ενέργεια καλεί η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον τους Λίβυους επαναστάτες, ενώ παράλληλα, εκτιμά πως οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη Λιβύη.

Aπό πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να σταματήσουν τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση στη Λιβύη, που διαπράττονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, τόσο από την πλευρά των αντικαθεστωτικών όσο και από τις πιστές στον Καντάφι δυνάμεις. Σε ανακοίνωση της οργάνωσης που βασίζεται σε "πολύ καλά τεκμηριωμένες" πληροφορίες από την τοπική αντιπροσωπεία της, γίνεται αναφορά σε βασανιστήρια στην πόλη Ζαουίγια τα οποία διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές.
Εκπρόσωποι των αντικαθεστωτικών διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας ότι δεν θα επαναλάβουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του καθεστώτος Καντάφι, στη διάρκεια συνάντησής τους σε σχολείο της Μπιρ Τιρφάς, το οποίο λειτουργεί ως φυλακή για τους υποστηρικτές του Καντάφι και τους μισθοφόρους.
Όμως οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δύσκολες και τα μέλη της οργάνωσης έκαναν λόγο για κελιά στα οποία κρατούνται...125 άνθρωποι, αλλά και για περιπτώσεις ξυλοδαρμών.
Επίσης η Διεθνής Αμνηστία αναφέρθηκε και στα βασανιστήρια από τις δυνάμεις του καθεστώτος στην φυλακή Αμπού Σαλίμ, όπου φρουροί κατηγορούνται ότι βίαζαν τους κρατούμενους.

«Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και άοπλοι πολίτες, εξαφανίστηκαν στις διάρκεια των συγκρούσεων, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε την Πέμπτη να αποδεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μία έκτακτη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, ανέφεραν διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, η απόφαση αυτή ακολουθεί τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική, η οποία αντιτίθεται εδώ και δύο εβδομάδες στο μέτρο αυτό και δεν έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως το νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης.

«Υπάρχει μία συμφωνία, δε θα υπάρξει ψηφοφορία και τα χρήματα θα αποδεσμευθούν» δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου