Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Λιβύη: Παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων βλέπει ο ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.briefingnews.gr/international/item/3747

Παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες τόσο από τους υποστηρικτές του Καντάφι όσο και από τους εξεγερμένους διαπιστώνει στη Λιβύη η Διεθνής Αμνηστία, με τα Ηνωμένα Έθνη να ζητούν αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές ενώ οι συγκρούσεις στη χώρα συνεχίζονται και οι αντικαθεστωτικοί μεταφέρονται από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη.


Τα πυρά δεν έχουν ακόμη καταλαγιάσει στην Τρίπολη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πάντως τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Από τους τελευταίους θύλακες υπέρ του Καντάφι μέσα στην πρωτεύουσα παραμένει η γειτονιά Αμπού Σαλίμ, η οποία είδε μέχρι και τα ξημερώματα έντονες συγκρούσεις.

Πέραν των μαχών στο Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη, οι μάχες επικεντρώνονται πλέον κυρίως στην πόλη της Σύρτης, όπου φαίνεται πως οι αντικαθεστωτικοί πως συναντούν ακόμη σθεναρή αντίσταση από τους υποστηρικτές του Καντάφι. Τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης θέσεις στην περιοχή το βράδυ της Πέμπτης.
Η διεθνής κοινότητα επισημαίνει πάντως πως διαπιστώνει βιαιοπραγίες και καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές στην εμφύλια σύρραξη.

Ανάμεσα στα σοβαρότερα περιστατικά που επιρρίπτονται στους εξεγερμένους αφορούν γεγονότα μετά την κατάληψη της Ζαουίγια. Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχει συγκεντρώσει «ισχυρότατες μαρτυρίες» ιδιαίτερα σε σχέση με κατηγορίες πως εργάτες από νοτιότερα μέρη της Αφρικής υπέστησαν βίαιη μεταχείριση από εξερμένους που τους θεώρησαν μισθοφόρους του Καντάφι.

Άλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για βασανιστήρια σε βάρος συλληφθέντων, ακόμη και εκτελέσεις, και από τις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφερε πως τα δύο τελευταία είναι προς το παρόν δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αλλά υπογράμμισε πως θα μπουν στο μικροσκόπιο της υπάρχουσας Διερευνητικής Επιτροπής για τη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου