Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

New York Times - Η Ελλάδα στρέφεται προς την ανταλλαγή μέσω διαδικτύο

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/

image

Στο δίκτυο ανταλλακτικής οικονομίας, μια πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί στο Βόλο και που έχει υιοθετηθεί και από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως το Ρέθυμνο, η Πάτρα και η Κέρκυρα αναφέρονται σε δισέλιδο αφιέρωμα τους οι «New York Times».

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Χτυπημένη από την οικονομική κρίση η Ελλάδα στρέφεται προς την ανταλλαγή μέσω διαδικτύου» και αναφέρει ότι σε μια περίοδο που γίνονται έντονες συζητήσεις για το αν η Ελλάδα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, οι πολίτες της καταργούν μόνοι τους το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και κάνουν τις συναλλαγές τους δημιουργώντας το δικό τους εναλλακτικό νόμισμα.

Από το περασµένο καλοκαίρι στις γειτονιές του Βόλου, οι συναλλαγές δεν γίνονται αποκλειστικά µε ευρώ αλλά με ένα άτυπο εναλλακτικό νόμισμα την ΤΕΜ.

Η λογική του δικτύου είναι απλή όπως εξηγεί το δημοσίευμα. Άτομα που θέλουν να γίνουν μέλη συναινούν online και αποκτούν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων. Μια μονάδα ΤΕΜ είναι ίση σε αξία με ένα ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Με την εγγραφή, το Δίκτυο δίνει πίστωση 300 ΤΕΜ (χωρίς την επιβάρυνση τόκου), τις οποίες µπορούν να ξοδέψουν στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουν τα υπόλοιπα µέλη. Ο λογαριασµός του καθενός και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ηλεκτρονική βάση δεδοµένων.

Στην ίδια ιστοσελίδα τα µέλη καταχωρίζουν αγγελίες για προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων. Όποιος δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξυπηρετείται µε κουπόνια (εντολές πληρωµής).

Μεταξύ των µελών υπάρχουν αγρότες, υδραυλικοί, δικηγόροι, λογιστές, ηλεκτρολόγοι, ένας καρδιολόγος, µια οµοιοπαθητικός και ένας ιδιοκτήτης καταστήµατος οπτικών. Η ΤΕΜ µπορεί, σύµφωνα µε τους κατόχους της, να αναστήσει την τοπική αγορά. Όπως λένε, εξοικονοµούν ευρώ που έπειτα τα διαθέτουν εκτός Δικτύου. Παράλληλα δίνουν αγοραστική δύναµη σε ανέργους.

«Την πρώτη φορά που αγόρασα αυγά, γάλα και μαρμελάδα σε μια τέτοια παράλληλη αγορά χρησιμοποιώντας όχι το ευρώ αλλά το εναλλακτικό μας νόμισμα, ενθουσιάστηκα. Ένιωσα απελευθερωμένος, ένιωσα ελεύθερος για πρώτη φορά. Ενστικτωδώς έβαλα το χέρι στη τσέπη αλλά δεν χρειάστηκε» αναφέρει στην εφημερίδα ο Θεόδωρος Μαυρίδης, άνεργος ηλεκτρολόγος που είναι μέλος του Δικτύου.

Οι Έλληνες έχουν «ξεζουμιστεί»

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των «New York Times» το Δίκτυο Ανταλλακτικής Οικονομίας στο Βόλο παρουσίασε μια εκρηκτική αύξηση στα μέλη του, από 50 σε 400 μέσα σε ένα χρόνο.

Είναι ένα από τα δίκτυα που αρχίζουν να αναπτύσσονται στην Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες έχουν «ξεζουμιστεί» από τις υψηλές περικοπές σε μισθούς, αύξηση των φόρων αλλά και τον αυξανόμενο φόβο για το εάν θα συνεχίσουν ή όχι να βρίσκονται στο ευρώ. Έτσι, άρχισαν να ψάχνουν για δημιουργικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο»

Ακόμα και η κυβέρνηση αναφέρει, αντιλήφθηκε τη δύναμη τέτοιων πρωτοβουλιών που την περασμένη εβδομάδα το Κοινοβούλιο πέρασε Νόμο που ενθαρρύνει την δημιουργία εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικότητας και τοπικής ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων τέτοιων δικτύων που βασίζονται στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου