Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Αρμένιοι διεκδικούν την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία!

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/

Μπορεί η βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα της Τουρκίας να είναι από τις πιο σημαντικές βάσεις που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για την υποστήριξη των επιχειρήσεών τους στη Μέση Ανατολή, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ωστόσο, μια δικαστική εξέλιξη προκαλεί εύλογα μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ μπορεί να έχει δυνητικές επιπλοκές!
Πρόκειται για την δικαστική διαδικασία την οποία έχει ξεκινήσει σε δικαστήριο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Αμερικανός πολίτης αρμενικής καταγωγής, ο οποίος υποστηρίζει ότι η αεροπορική βάση βρίσκεται πάνω σε εδάφη τα οποία απέσπασαν παράνομα οι Τούρκοι από αρμενική οικογένεια το 1923.
Η μήνυση κατατέθηκε πέρσι από τον Άλεξ Μπακαλιάν, ο οποίος διεκδικεί αποζημίωση για την περιουσία του η οποία υπολογίζεται σήμερα σε 63 εκατομμύρια δολάρια, αλλά και μέρος των εσόδων που προσπορίζεται το τουρκικό κράτος από την ενοικίαση της βάσης στις ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια.




Ο Αμερικανός αρμενικής καταγωγής έχει υποβάλλει μηνύσεις και εναντίον τουρκικών τραπεζών στις οποίες πέρασε η ιδιοκτησία αμέσως μετά την απόσπασή της από τον Αρμένιο ιδιοκτήτη, την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και την γνωστή μας από την δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα Ziraat Bankası.
Το τουρκικό Δημόσιο υποστηρίζει ότι δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία αμερικανικού δικαστηρίου για υπόθεση που αφορά σε περιουσιακή διαφορά εντός της Τουρκίας. Οι τράπεζες ωστόσο, επιχειρούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους διαφοροποιώντας τη στάση τους από το τουρκικό κράτος, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό της Τουρκίας για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.
Η εξέλιξη της διαδικασίας μπορεί να αποδειχθεί πολύ ενδιαφέρουσα, σε μια υπόθεση η οποία δεν έχει ακόμα απασχολήσει τη δημοσιότητα αναλόγως της σημασίας της. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, η δικαστική διαδικασία έχει βοηθήσει να επανέλθουν στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν στην αρμενική γενοκτονία επιβάλλοντας περαιτέρω κόστος στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου