Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Δεκτή η πρόταση του Κουαρτέτου «Ναι, με επιφυλάξεις» από το Ισραήλ σε έναρξη συνομιλιών με τους Παλαιστινίους

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Ισραηλινός στρατιώτης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη: Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν πάγωμα των οικοδομικών δραστηριότητων πριν επιστρέψουν στις συνομιλίες
Ισραηλινός στρατιώτης κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη: Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν πάγωμα των οικοδομικών δραστηριότητων πριν επιστρέψουν στις συνομιλίες   (Φωτογραφία:  Reuters )         


Ιερουσαλήμ
Θετικά ανταποκρίνεται το Ισραήλ στην πρόταση του Κουαρτέτου για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους, καλώντας την Παλαιστινιακή αρχή να ξεκινήσει «χωρίς καθυστέρηση» τις συνομιλίες.

Το Ισραήλ πάντως, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Μπ.Νετανιάχου μετά από συνεννόηση με τους υπουργούς του, διατηρεί «κάποιες επιφυλάξεις, τις οποίες θα εγείρει στον κατάλληλο χρόνο» -σε κάθε περίπτωση όμως, «καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να δεχθεί άμεσες συνομιλίες χωρίς καθυστέρηση», όπως ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του το ισραηλινό πρωθυπουργό γραφείο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση στην πρόταση του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία) για την οποία ισραηλινοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, είχαν ήδη αντιδράσει θετικά.

Το Κουαρτέτο είχε προτείνει, μετά την υποβολή από τους Παλαιστινίους αιτήματος στον ΟΗΕ για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, μία φόρμουλα για επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών με στόχο οριστική ειρηνευτική συμφωνία μέχρι το τέλος του 2012.

Μέλη του Κουαρτέτου είχαν πιέσει τον πρόεδρο Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να μην υποβάλει το αίτημα στον ΟΗΕ -στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο. Η θέση του Αμπάς είναι πως δεν έχει νόημα μία επανέναρξη των συνομιλιών εάν δεν παγώσει η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Το αίτημα για τη διακοπή του εποικισμού επανέλαβε την Κυριακή ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, μετά την ισραηλινή αποδοχή της πρότασης του Κουαρτέτου.

«Εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχεται την ανακοίνωση του Κουαρτέτου, τότε πρέπει να ανακοινώσει έναν τερματισμό του εποικισμού, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής ανάπτυξης, και να αποδεχθεί την αρχή των συνόρων του 1967, διότι είναι σαφώς αυτό που ζήτησε το Κουαρτέτο» δήλωσε ο Ερεκάτ.

Το ισραηλινό ανακοινωθέν είναι «ένας ελιγμός που έχει ως στόχο να εξαπατήσει τη διεθνή κοινότητα», επισήμανε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) από το Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου