Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη Το δικό της Εθνικό Συμβούλιο συγκρότησε η αντιπολίτευση της Συρίας

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Ενωμένο μέτωπο κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ συγκρότησε η συριακή αντιπολίτευση
Ενωμένο μέτωπο κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ συγκρότησε η συριακή αντιπολίτευση   (Φωτογραφία:  Associated Press )         


Δαμασκός, Συρία
Τη συγκρότηση ενός Εθνικού Συμβουλίου που αποτελείται από όλα τα πολιτικά ρεύματα που αντιτάσσονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε η συριακή αντιπολίτευση από την Κωνσταντινούπολη έπειτα από διήμερη διαπραγμάτευση για την ανασύνταξη των αντιφρονούντων. Διακηρυγμένος στόχος του ενωμένου μετώπου είναι μία νέα, δημοκρατική Συρία, ενώ απορρίπτεται οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση που υπονομεύει την κυριαρχία του συριακού λαού.

Κατά τη διήμερη συνεδρίαση στην Κωνσταντινούπολη συμφωνήθηκαν οι στόχοι και η δομή του Εθνικού Συμβουλίου, που είχε ανακοινωθεί αρχικά πριν από ένα μήνα.

«Το συριακό Συμβούλιο είναι ανοικτό στη συμμετοχή όλων των Σύρων. Είναι ένα ανεξάρτητο Συμβούλιο που αντιπροσωπεύει την κυριαρχία του συριακού λαού στον αγώνα του για την ελευθερία» δήλωσε ο πανεπιστημιακός με έδρα το Παρίσι, Μπουρχάν Γαλιούν.

Διαβάζοντας το ιδρυτικό μανιφέστο του Συμβουλίου ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Μπουρχάν Γαλιούν χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή «ιστορική».

«Το Συμβούλιο απορρίπτει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση που υπονομεύει την κυριαρχία του συριακού λαού» επισήμανε ο ίδιος.

Το Συμβούλιο περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές τάσεις, συγκεντρώνοντας κυρίως τις τοπικές Επιτροπές Συντονισμού (LCC) που κάλυψαν τις διαδηλώσεις στην περιοχή, τους Φιλελεύθερους, την Μουσουλμανική Αδελφότητα που έχει απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό τη Συρία, καθώς και τους Κούρδους και τους Ασσύριους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Δαμασκό, η αύξηση της δύναμης του Συμβουλίου προκύπτει από μια συμφωνία μεταξύ Αμερικανών, Τούρκων και Αδελφών Μουσουλμάνων, που θα επιτρέψει να ενωθούν οι τρεις κύριες τάσεις της αντιπολίτευσης: «εθνικιστές», «φιλελεύθεροι» και «ισλαμιστές».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου