Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Νέα προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου στην Ε.Ε.

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/


Τον «φόβο» του ότι επίκειται «έναρξη διαδικασίας, η οποία θα καταστήσει αδύνατη την ένωση στην Κύπρο», με υπαίτιο μάλιστα την ΕΕ, και αποτελέσματα «που όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν», εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, φροντίζοντας να τονίσει, επίσης, ότι «δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί όλα τα εθνικά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κατά τη χθεσινή του ομιλία στην ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για την έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους, ο Αμπ. Γκιουλ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που στερείται βούλησης για συμβιβασμό», είπε και πρόσθεσε: «Η τουρκική πλευρά κατέβαλε κάθε προσπάθεια κατά τις συνομιλίες για την ένωση του νησιού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρότι απέρριψε το σχέδιο Ανάν, το οποίο στήριζε όλη η διεθνής κοινότητα, έγινε δεκτή ως μέλος στην ΕΕ. Βρίσκονται στα αρχεία οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις σημαντικών χωρών της ΕΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε ελλιπώς στην ΕΕ, δίχως να αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «το γεγονός ότι η ημιτελής αυτή διοίκηση, θα αναλάβει στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 την προεδρία στην ΕΕ, θα δείξει την αδυναμία της ΕΕ».

Υποστήριξε, δε, ότι ως αποτέλεσμα της στάσης αυτής της ΕΕ «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση για την επίλυση και είπε πως «έτσι, η ΕΕ υποπίπτει στη θέση αυτού που ενθαρρύνει το αδιέξοδο στη λύση. Πολύ φοβάμαι ότι κάτω από τις συνθήκες αυτές, η ΕΕ θα είναι υπαίτιος για την έναρξη μίας διαδικασίας που θα καταστήσει εντελώς αδύνατη την ένωση στο νησί. Αργά ή γρήγορα, όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν τα αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής».

«Δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να οδηγήσει τα πράγματα στο δρόμο της έντασης»

Η κυπριακή κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα να οδηγήσει τα πράγματα εκεί που η ίδια επιθυμεί με τη δημιουργία έντασης.

"Η κυβέρνηση θα ενεργήσει με προσεκτικές κινήσεις και ψυχραιμία", δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές ασκήσεις νοτίως και βορείως της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι φανερό πως η Τουρκία καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος.

"Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που εμείς δεν παρασυρόμαστε και μέσα από πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις οχυρώνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους και ταυτόχρονα για να εκτίθεται η Τουρκία για τις παρανομίες και τις προκλήσεις της", είπε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα ρωτήθηκε για τις πληροφορίες ότι ρωσικός στόλος αναμένεται να πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο και εάν δημιουργείται θερμή κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη από τη στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών και τόνισε για άλλη μια φορά ότι είναι η Τουρκία που προσπαθεί να δημιουργήσει θερμό κλίμα και να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει κρίση.

Εξ άλλου, ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης τόνισε ότι το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη είναι αδιαπραγμάτευτο.

"Οι Τούρκοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα. Όμως θέλουμε να στείλουμε για ακόμη μια φορά το μήνυμα, ότι το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, είναι αδιαπραγμάτευτο και ότι οι απαράδεκτες απειλές τους δεν θα περάσουν", δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου