Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Την Πέμπτη κρίνεται η σωτηρία της Ελλάδας και του ευρώ

Σχόλιο ιστολογίου μας : Δεν θέλουμε να γίνουμε κακοί , αλλά προσέξτε πως είναι ο GAP στην φωτογραφία  .....σαν παιδάκι έτοιμο να βάλει τα κλάματα , παρείσακτος σε μια παρέα που δεν τον παίζουν!!!!
Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=87322&catid=13



- Λύση χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία αναζητούν οι Ευρωπαίοι
- Την Πέμπτη η απόφαση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας ύψους ως 130 δισ.ευρώ
- Για "ιστορικές στιγμές" και "ιστορικές αποφάσεις" μιλούν ευρωπαίοι διπλωμάτες
- Δραματική ανακοίνωση Παπανδρέου και ευρω - Σοσιαλιστών για ευρωομόλογο

Οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύση γρήγορα, καθώς τα περιθώρια στενεύουν με την κρίση να απειλεί την επιβίωση των οικονομιών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας και τελικά του ευρώ. 


Αγώνας δρόμου διεξάγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ ιδιωτών, παραγόντων της ΕΕ και κυβερνήσεων ως την Πέμπτη, όταν θα συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής που θα αποφασίσει για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και για μία συνολική λύση για την επιβίωση του ευρώ.

Για την Ελλάδα, πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό ύψους 120 με 130 δισ. ευρώ. "Αγκάθι" παραμένει η συμμετοχή των ιδιωτών, με όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών είναι η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων, της επαναγοράς ομολόγων και της αγοράς τους στις τρέχουσες τιμές.

Πάντως επί τάπητος στο Eurogroup θα μπει και το θέμα της ανάπτυξης, καθώς έχει πλέον εμπεδωθεί ότι η σκέτη λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα.

Η αργοπορία στη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της Ευρώπης, λόγω της διχογνωμίας που υπάρχει για τη συμμετοχή των ιδιωτών, έχει κάνει ευάλωτες στα χτυπήματα των αγορών και των οίκων αξιολόγησης, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, που μέχρι στιγμής ήταν σχετικά ασφαλείς.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στους Financial Times, ανέφερε: "Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που είναι κρίσιμες. Αυτή είναι μία τέτοια στιγμή. Οι άνθρωποι που εργάζονται για ένα συνολικό πακέτο νιώθουν το βάρος της ευθύνης στους ώμους τους και νιώθουν τα μάτια όλου του κόσμου πάνω τους".

Οι Σοσιαλιστές ζητούν ευρωομόλογο

Επιτακτικά επαναφέρουν το αίτημα για έκδοση ευρωομολόγου οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές με επικεφαλής τον Γ. Παπανδρέου. Προτείνουν έναν "οργανισμό σταθερότητας για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους των κρατών της ευρωζώνης ο οποίος ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την επανόρθωση ενός κράτους η οικονομία του οποίου κινδυνεύει να χάσει τη σταθερότητά της".

"Από αυτή την άποψη, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκδοση ευρω-ομολόγων", αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ενόψει της Συνόδου. "Αν αποτύχουμε ακόμη μία φορά να τιθασεύσουμε την αγορά, η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει ξανά στην ύφεση και να χάσει την κυριαρχία της", προειδοποιούν.

Ντελόρ κατά Γερμανίας

Για το σημερινό αδιέξοδο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι που διαδραμάτισαν ιστορικό ρόλο επικρίνουν σκληρά την Γερμανία, τη χώρα που έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από το ευρώ, αλλά σε αυτές τις κρίσιμες περιστάσεις δεν έχει δείξει την απαιτούμενη πυγμή.

Σε άρθρο τους στη γαλλική Monde o πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ετιέν Νταβινιόν και ο πρώην Επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο, επικρίνουν την γερμανική κυβέρνηση και υπενθυμίζουν την ξεχασμένη έννοια της αλληλεγγύης.

"Σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν" σημειώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου