Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Τεστ αντοχής ή... τεστ της πλάκας; - Τι ήταν τελικά τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών;

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Με ειρωνεία αντιμετωπίζει το θέμα των τραπεζικών stress tests δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο το γεγονός ότι απέτυχαν μόνο 8 τράπεζες στο εύρος των 90, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Το νούμερο αποδεικνύει τελικά πως τα τεστ αντοχής ήταν τεστ της… πλάκας.
Σε μια ΕΕ που μαστίζεται από οικονομική, πολιτική και συστημική κρίση, και ενώ οι αναλυτές στοιχημάτιζαν στην αποτυχία 15 τραπεζών, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε μετά τα χθεσινά νούμερα αξιόπιστο!
Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα θα κέρδιζε τα πρωτεία. Από την ανάποδη… Καθώς χειρότερη από όλες τις τράπεζες απέβη η ΑΤΕbank, η οποία τερμάτισε με core tier 1 στο -6%, δεδομένης της βάσης του 5. Με τις παραδοχές του νέου έτους, ωστόσο, περνάει το stress test, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Η Ισπανία παρ’ όλα αυτά πήρε τη χειρότερη βαθμολογία συνολικά ως χώρα, εφόσον 5 τράπεζές της, οι CAM, Pastor, Caja3, Unnim και Catalunyacaixa, κόπηκαν… Στο μεταξύ, απέτυχε και μια αυστριακή, η Volksbanken, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η γερμανική Helaba.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, ο Andrea Enria, επικεφαλής της ΕΒΑ, τόνισε πως τα τραπεζικά stress tests αποτέλεσαν καταλυτικό παράγοντα για τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.\

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου