Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Ο «Ρομπέν» Ευ. Βασιλάκος και η κόντρα με τους δημοσιογράφους

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=15328

Μπορεί να προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις κατάπληξη η παντελής απουσία – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – αντιδράσεων εκ μέρους όσων ενέπλεξε ο πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), Ευάγγελος Βασιλάκος στην κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά το σκάνδαλο με την προμήθεια των υποβρυχίων Type 214, ωστόσο, φοβόμαστε ότι η ουσία πάλι χάθηκε.
Σε μια προσπάθεια να δώσει την εντύπωση ότι δεν διστάζει να αποκαλύψει ονόματα, και ότι εκπροσωπεί την πλευρά που επιθυμεί την κάθαρση, ο Ευ. Βασιλάκος μίλησε για όλους και για όλα.

Επιτέθηκε εναντίον του πολιτικού του προϊσταμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη στον οποίο και τι δεν καταλόγισε! Τι ότι ήταν απών από τις σοβαρές διεργασίες και τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν ανέφερε, υπονοούμενα ότι δεν άκουσε τη συμβουλή του να καταγγείλει τη σύμβαση με τους Γερμανούς, ότι εκταμίευσε χρήματα στους Γερμανούς παρότι η σύμβαση δεν εκτελούνταν καλά…



Έβγαλε και πόρισμα ότι το Ναυτικό δεν ήθελε τα Type 214 αλλά υποβρύχια μικρότερου εκτοπίσματος. Έγγραφα δεν προσκόμισε, απλά είπε στους βουλευτές να τα αναζητήσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και στο υπουργείο! Επιτέθηκε και στον τότε αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Καραμαλίκη, λέγοντας ότι τον παραξένεψε ότι στρεφόταν εναντίον της διακρατικής συμφωνίας και πίεζε να συνεχιστεί το πρόγραμμα με την εταιρία. Καμία απολύτως ιδιαίτερη συμπάθεια δεν τρέφουμε για τον συγκεκριμένο αξιωματικό. Όμως, εάν η απάντηση είναι ότι επέμενε διότι ο Μεϊμαράκης και ο Βασιλάκος του… είχαν βγάλει τον καρκίνο αφού για να πάρουν μια απόφαση έπρεπε οι αρχηγοί να κάνουν… 40λείτουργο στο Άγιο Όρος, τότε όσα ανέφερε ο Βασιλάκος είναι εντελώς συκοφαντικά.
Στη συνέχεια ανέφερε ένα κατεβατό από επιχειρηματίες του χώρου της άμυνας για τους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να τους παρασχεθεί ασυλία από κάθε δικαστική δίωξη και να τους καλέσουν να καταθέσουν ώστε να μας πουν εάν δόθηκαν μίζες ή όχι, είτε αναμίχθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων είτε όχι. Πραγματικό παραλήρημα…
Η σειρά των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήρθε αμέσως μετά. Άντε πάλι από την αρχή ένα κατεβατό ονόματα τους οποίου πρότεινε να καλέσει η επιτροπή καθότι αποτελούσαν οργανικό τμήμα της επικοινωνιακής καμπάνιας των εταιριών και των αντιπροσώπων τους. Τα υπονοούμενα που άφησε ήταν σαφέστατα με έξυπνο όμως τρόπο ώστε να αποφύγει να πέσει επί της κεφαλής του καμιά βαρύτατη αγωγή για αποζημίωση, μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
Τα λόγια του, όπως διατυπώθηκαν, μπορούν να ερμηνευτούν ότι «οι δημοσιογράφοι τα έπιασαν από τους Γερμανούς». Μπορούν όμως να ερμηνευθούν ότι απλώς οι εταιρίες είχαν βάλει στο στόχαστρο τους δημοσιογράφους με σκοπό να επικοινωνήσουν τα μηνύματα που επιθυμούσαν προς την ελληνική κοινωνία. Που μας άνοιξε δηλαδή τα μάτια ο Βασιλάκος: ΠΟΥΘΕΝΑ.
Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα ισχυριστούν ότι δημοσιογράφοι δε εμπλέκονταν ή ακόμα και δεν εμπλέκονται σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις ισχύει η παροιμία που λέει «χωριό που φαίνεται…». Σίγουρα μας εντυπωσίασε και η απουσία αντιδράσεων από την πλειοψηφία των εμπλεκομένων. Αν όμως γνωρίζει κάτι περισσότερο ο κ. Βασιλάκος θα πρέπει να μας το πει, εάν όντως ενδιαφέρεται ειλικρινά για την κάθαρση στο χώρο της άμυνας και των εξοπλισμών. Για παράδειγμα, ήρθε ποτέ κάποιος δημοσιογράφος στο γραφείο του και του ζήτησε να υποστηρίξει τον «χ» ή τον «ψ» έμπορο όπλων ή κάποια εταιρία, ή για παράδειγμα να «ξεμπλοκάρει» κάποιο πρόγραμμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τώρα που είναι «στα κάτω της» η αγορά; Δεν είναι απαραίτητο να πει ότι έγινε. Έτσι όμως που έχουμε καταντήσει και η άρνηση των ανωτέρω έχει τη δική της αξία. Εάν όμως ήρθε και το αποκρύπτει, τι είδους μήνυμα είναι αυτό που στέλνει έμμεσα σε όσους τον επισκέφτηκαν; Απειλή εκδίκησης; Με την ίδια λογική θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως εκβιασμός! Προφανώς δεν τον αποκαλούμε «εκβιαστή» τον άνθρωπο, απλά επιχειρούμε να αποδείξουμε τις επιπτώσεις όταν κάποιος μιλάει πολύ με σκοπό να δώσει την εντύπωση των αποκαλύψεων, ενώ στην ουσία δεν έχει πει τίποτε.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι προσυπογράφουμε το σχόλιο ενός εκ των αναφερομένων ότι όποιος ενδιαφέρεται δεν έχει παρά να ελέγξει πως ζούσα τότε οι δημοσιογράφοι και πως ζούνε σήμερα. Και κάτι ακόμα: Πολλοί αναφέρουν ότι τα ονόματα των δημοσιογράφων ο Βασιλάκος τα είπε διότι ορισμένοι τουλάχιστον τον είχαν ταράξει στα αρνητικά δημοσιεύματα. Δεν είναι υποχρεωμένοι όμως οι δημοσιογράφοι να «μυρίσουν τα νύχια τους» και να τον αποσυνδέσουν από τον Μεϊμαράκη αφού ο ίδιος δεν έλεγε τίποτα. Εάν ισχύουν όσα λέει ή υπονοεί θα έπρεπε να είχε την ευθιξία να παραιτηθεί τότε και να τα καταγγείλει, ενώ αντί αυτού παρέμεινε στη θέση και μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Τώρα επέλεξε να κάνει… τον Ρομπέν των Δασών…
Όταν κατά τη διάρκεια της θητείας του βοούσαν τα δημοσιογραφικά γραφεία ότι επρόκειτο για τη χειρότερη ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί δεκαετίες και ότι ήταν κυριολεκτικά μοιραίοι άνθρωποι για την αμυντική ικανότητα της χώρας, ΔΕΝ παραιτήθηκε για να αποσυνδέσει το όνομά του από αυτές τις κατηγορίες. Κι αν θέλει ας επαναλάβει την αφοριστική του αντιμετώπιση με τα υπονοούμενα ότι άπαντες είναι διαφθαρμένοι… εκτός από τον ίδιο! Στην Ελλάδα είναι αδύνατο να εκφράσει κανείς την άποψή του για την άμυνα της χώρας χωρίς να κατηγορηθεί ότι «τα πιάνει» από τον τάδε ή τον δείνα. Εάν ο Βασιλάκος δεν προσκομίσει στοιχεία για όσα υπονοεί, τότε η μοναδική ερμηνεία της στάσης του απέναντι στους δημοσιογράφους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί εκδίκηση για τη στάση τους απέναντί του. Να του θυμίσουμε βέβαια και την περίπτωση κομματικού δημοσιογράφου τον οποίο δε σταματούσε ποτέ κανείς στο στρατόπεδο όπου είναι η έδρα της ΓΔΑΕΕ (και δεν ήταν μόνος του μέσα), το όνομα του οποίου συζητούσαν οι πάντες στο υπουργείο, δημοσιογράφοι, αξιωματικοί και άλλοι. Πρόκειται για έναν ακόμα από αυτούς τους εκπληκτικούς τύπους οι οποίοι αν και θεωρούνται εντελώς… κομματικοί, στο τέλος με έναν μαγικό τρόπο κατορθώνουν να επιβιώνουν σε όλες τις καταστάσεις!
Τι είπε επί της ουσίας ο Βασιλάκος: ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ. Αράδιασε μια σειρά από ονόματα λέγοντας μάλιστα στα μέλη της επιτροπής «είδατε, δεν διστάζω να αναφέρω ονόματα» (!), τους ανακάτεψε όλους και… μηδέν εις το πηλίκο. Εμμέσως κόμπασε για την επιτυχία του να κάνει τους Γερμανούς να δεχθούν τη μετατροπή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών υποβρυχίων Type 209 σε ναυπήγηση νέων, η οποία όμως δεν προχώρησε διότι δεν τηρήθηκε από ελληνικής πλευράς ο όρος που απαιτούσε την πληρωμή ενός χρέους προς τους Γερμανούς. Ποιος έφταιγε; Πάλι όλοι οι υπόλοιποι.
Υπό αυτή την έννοια όχι μόνο «κατάθεση – βόμβα» δεν ήταν η παρουσία τους στην επιτροπή, αλλά «κατάθεση – πομφόλυγα». Αν ήθελε, ας αξιοποιούσε την ευκαιρία να πει στους κύριους βουλευτές, ότι εάν θέλουμε να κάνουμε προκοπή και να αποκτήσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επαγγελματισμό, προγραμματισμό και συνέχεια στο ζήτημα των προμηθειών, ας αντιγράψουμε το «γαλλικό μοντέλο» (και οι Αμερικανοί διαθέτουν το δικό τους άκρως αξιόλογο σύστημα) με την ίδρυση εξειδικευμένου σώματος αξιωματικών που θα μορφώνονται σε αυτό το αντικείμενο. Και για όσους αντιτείνουν ότι θα βάζουν «το χέρι στο μέλι», θα τους απαντήσουμε να δουν τι ακριβώς προβλέπει ο γαλλικός νόμος και πως εισάγει ασφαλιστικές δικλίδες για να εντοπίζει και να εξουδετερώνει τους επίορκους και ας το ξανασυζητήσουμε. Διότι όσο φαιδρό και απαράδεκτο είναι το φαινόμενο κάθε τόσο να ανακαλύπτουμε σκάνδαλο, εντός ή εκτός εισαγωγικών στα εξοπλιστικά και να μην καταλήγουμε στο τέλος πουθενά, άλλο τόσο φαιδρό και απαράδεκτο είναι το να φορτώνονται οι Ένοπλες Δυνάμεις τον κάθε ένα που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ στη ζωή του με τα θέματα και τις διαδικασίες, να παίζει το δικό του αθώο ή μη παιχνίδι και στο τέλος να κατηγορεί τους πάντες με υπονοούμενα χωρίς να έχε προσφέρει ούτε μία απόδειξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου