Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Στη μία το τελευταίο χειροκρότημα στον Αντώνη Χαραλάμπους

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/402214



  • Κατά την είσοδο του φέρετρου στο προαύλιο της εκκλησίας ο κόσμος χειροκροτούσε παρατεταμένα
Το ύστατο χαίρε στον 19χρονο κελευστή Αντώνη Χαραλάμπους, το 13ο παλληκάρι της Κύπρου που έχασε τη ζωή του στη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση "Ευάγγελος Φλωράκης", απηύθυνε σήμερα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, οι δημοτικές αρχές της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, και πλήθος κόσμου.


Η κηδεία τελέστηκε στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.
Κατά την είσοδο του φέρετρου στο προαύλιο της εκκλησίας, καθώς και κατά την είσοδο του στην εκκλησία, ο κόσμος χειροκροτούσε παρατεταμένα, ενώ αποδόθηκαν οι πρέπουσες στρατιωτικές τιμές, όπως και κατά την έξοδο του φέρετρου, που ήταν σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη και την κυπριακή σημαία.
Στην κηδεία παρέστη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η σύζυγός του, Ελση Χριστόφια.
Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι σύζυγοι των Ανδρέα Ιωαννίδη και Κλεάνθη Κλεάνθους, καθώς και η μητέρα των δίδυμων Χρίστου και Μιλτιάδη Χριστοφόρου, που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη.
Ο Πλωτάρχης Ευδόκιος Τσάππας, στον επικήδειο λόγο του, είπε ότι βαρύς ο πόνος και η θλίψη για τον άδικο χαμό του 19χρονου κελευστή. "Μεγάλη απώλεια τόσο για την οικογένειά σου όσο και για την οικογένεια του ναυτικού", πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι ο 19χρονος Αντώνης Χαραλάμπους προήχθη στον βαθμό του κελευστή κατόπιν υπουργικού διατάγματος και πρόσθεσε ότι το ήθος, η αξιοπρέπεια και ο άριστος χαρακτήρας του τον έκαναν αγαπητό σε όλους.
"Φίλε Αντώνη, σου εύχομαι καλό ταξίδι να πας και να είσαι σίγουρος ότι θα σε θυμόμαστε. Η θυσία σου και η θυσία όλων θα είναι ο φάρος καθοδήγησής μας", συμπλήρωσε.
Ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Γεώργιος Γεωργίου στον αποχαιρετιστήριο λόγο του είπε ότι η 11η Ιουλίου υπήρξε τραγική ημέρα για την Κύπρο και τον λαό της.
Ανέφερε, επίσης, ότι πολλά είναι τα ερωτηματικά, πολλά τα γιατί, και δίκαια ο λαός αγανακτεί, ορίζεται, θυμώνει για την ανείπωτη αυτή τραγωδία, και πρόσθεσε ότι καθολικό είναι το αίτημα όλων να αποδοθούν ευθύνες.
"Ο λαός μας απαιτεί κάθαρση, πλήρη διερεύνηση γεγονότων και ευθυνών. Να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους και αν αυτές βαρύνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα υπάρξει κάθαρση", είπε.
Η θεία του, Αντωνία Ευαγγέλου, σε αποχαιρετιστήριο λόγο, αναφέρθηκε στον χαρακτήρα του 19χρονου Αντώνη Χαραλάμπους και είπε ότι "ένα τεράστιο γιατί μας βασανίζει όλους και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, ζητούμε από όλη την πολιτική ηγεσία του τόπου, με ενότητα και σύνεση, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ζητούμε να λάμψει επιτέλους η αλήθεια, ζητούμε να μας σεβαστούν, γιατί και συνείδηση έχουμε και κρίση για το τί γίνεται. Πεποίθησή μας είναι ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν και θα αναπαυθούν οι ψυχές", είπε.
Ο ξάδελφος του, Παύλος Ιωάννου, στον αποχαιρετιστήριο του λόγο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "η θυσία σας ένωσε την Κύπρο και Αντώνη θα σε θυμόμαστε ως αληθινό ήρωα".
Αποχαιρετιστήριους λόγους απηύθυναν, επίσης, η Βοηθός Διευθύντρια του Λυκείου Αγίου Αντωνίου Χλόη Δημητρίου, η συμμαθήτριά του Κωνσταντίνα Κλοκόνη, η γειτόνισσα της οικογένειας, Μαρούλλα Χρυσοστόμου, και η Σωτηρία Ανδρέου, σύζυγος δέκτη οργάνων από τον Αντώνη Χαραλάμπους, η οποία ευχαρίστησε τους γονείς του 19χρονου για το μεγαλείο της ψυχής τους και δώρισαν τα όργανα του παιδιού τους.
Ολοι οι ομιλητές έπλεξαν το εγκώμιο του Αντώνη Χαραλάμπους και όλοι ανεξαιρέτως αναφέρθηκαν στη ζωή που έδωσε με τον θάνατό του σε άλλους συνανθρώπους μας.
Στην κηδεία από πλευράς πολιτικής ηγεσίας παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου, βουλευτές από όλα τα κόμματα, καθώς και ο παραιτηθείς Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης.
Στεφάνια κατέθεσαν ο κ. Συλικιώτης εκ μέρους του Προέδρου Χριστόφια, η Ελση Χριστόφια εκ μέρους της οικογένειας του Προέδρου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού, και ο κ. Τσαλικίδης.
Επίσης, κατατέθηκαν στεφάνια, μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, της Διοίκησης Ναυτικού, όλων των κομμάτων, των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, του Πρόεδρου της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, του Αρχηγού Αστυνομίας, των δημοτικών αρχών της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, οργανώσεων, συγγενών και φίλων.

Στο τέλος εψάλη ο Εθνικός Υμνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου