Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Ποντάρουν στο οικόπεδο 12

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211550&-V=articles


Η κάθε μέρα που περνά χωρίς τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, σε σχέση με την έλευση του φυσικού αερίου και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων από το οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυσκολεύει τα πράγματα, αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, από τον Πρόεδρο της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Κώστα Ιωάννου.


Για επιτακτική αναγκαιότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων στο ενεργειακό μίλησε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Λευτέρης Χριστοφόρου. Ο κ. Χριστοφόρου διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή Εμπορίου θα σταθεί αλληλέγγυα σε όσες θετικές ενέργειες υπάρξουν στα θέματα ενέργειας.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης δήλωσε ότι το θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου τυγχάνει χειρισμών σε καθημερινή βάση και ότι η Νoble Εnergy μπορεί να κατασκευάσει αγωγό για μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή του οικοπέδου 12 στο Βασιλικό μέχρι τα μέσα του 2014.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εμπορίου για την αναγκαιότητα επανασχεδιασμών στο ενεργειακό ισοζύγιο και τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης διαβεβαίωσε ότι πολλοί θα ζήλευαν τη συμφωνία που υπογράφηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με τη Νoble Εnergy, καθώς είναι κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τη συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία με το Ισραήλ.


Περαιτέρω διευκρίνισε ότι απαιτείται ο καθορισμός σε πολιτικό επίπεδο της στρατηγικής για έλευση του φυσικού αερίου και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι στις 17 Μαϊου μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Ισραήλ υπέβαλε τρία σενάρια για την έλευση του φυσικού αερίου.

Το πρώτο για έλευση του φυσικού αερίου με φυσικό αέριο μόνο από το οικόπεδο μας, οικόπεδο 12, το δεύτερο μόνο από τα κοιτάσματα των Ισραηλινών, και τρίτο από κοινού με το Ισραήλ.

Ο κ. Κασίνης είπε ακόμα ότι οι Αμερικανοί (Noble), θέλουν να μας φέρουν φυσικό αέριο μέσα του 2014 και ζητούν συνεργασία για τον αγωγό σημειώνοντας ότι πρέπει επειγόντως να ξεκινήσουμε.

Αναφέροντας ότι υπάρχει δυνατότητα για εξόρυξη 15 εκατομμυρίων τόνων το χρόνο, επανέλαβε ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις, καθώς αυτή η ποσότητα υπερκαλύπτει κατά πολύ τις ανάγκες της Κύπρου και θα πρέπει να γίνουν εξαγωγές και συνεπώς θα πρέπει να γίνει η δέσμευση του χώρου για τη δημιουργία υποδομής υγροποίησης που απαιτεί μεγάλη επένδυση, ή τη εξαγωγή μεθανόλης που δεν χρειάζεται πολύ μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια σε συνάρτηση με το οικονομικό μέρος, είπε.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας είπε επίσης ότι ετοίμασε σημείωμα για τροποποίηση του νόμου για την έλευση του φυσικού αερίου, καθώς ο νόμος προβλέπει μόνο για υγροποιημένο φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι «τέλος του μήνα θα αρχίσουμε να τρυπούμε» και δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αέριο στη φυσική του μορφή.
Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η γεώτρηση θα γίνει 5.000 μέτρα κάτω από το βυθό σε σημείο που το ύψος του νερού είναι 1,7 χιλιόμετρα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα χημικό, παρά μόνο το νερό της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του χρόνου και σε 60 με 90 μέρες θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12.

Είπε ακόμα ότι γίνονται συζητήσεις για υγροποίηση φυσικού αερίου χωρίς να έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία Ισραήλ - Κύπρου για υγροποίηση φυσικού αερίου.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας είπε ακόμα στην Επιτροπή ότι η Νορβηγία αποτελεί πρότυπο χώρας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει κατατεθειμένα 500 δις για τις επόμενες γενιές και έχει επενδύσει σε γη στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση την οποία ζήτησαν Βουλευτές για τη συμφωνία με τη Noble, o κ. Κασίνης είπε ότι με βάση το άρθρο 25 της συμφωνίας, αν το κράτος διαρρεύσει τη συμφωνία θα καταβληθούν τεράστιες αποζημιώσεις.
Ανέφερε επίσης στην Επιτροπή ότι μετά το γεγονός στο Μαρί, έθεσε γραπτώς στην Υπουργό Εμπορίου ότι οφείλαμε να πάμε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και να θέσουμε όλα τα προβλήματα στα οποία μας υποβάλλει η κρίση, και να ζητήσουμε παρέκκλιση για τις εκπομπές ρύπων και ενίσχυση για την εφαρμογή προγράμματος προς υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Επρεπε να γίνει πολύ καλή ενημέρωση προς τις Κυβερνήσεις ώστε να εξασφαλίσουμε στήριξη» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Κώστας Ιωάννου μίλησε για δυστοκία στη λήψη απόφασης για την έλευση του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η εισαγωγή φυσικού αερίου παραμένει στάσιμη στις 29 Δεκεμβρίου του 2010.

Πρόσθεσε ότι με 7σέλιδη επιστολή προς την Υπουργό Εμπορίου την ενημερώνει για την πρόταση από την Noble ότι μέχρι το 2014 μπορεί να κατασκευάσει αγωγό και να φέρει φυσικό αέριο, διευκρινίζοντας ότι η ΔΕΦΑ με βάση την κείμενη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της δεν μπορεί να διαχειριστεί την υγροποίηση και εξαγωγή φυσικού αερίου.

Ο κ. Ιωάννου είπε επίσης στην Επιτροπή ότι εχει εξασφαλισθεί χορηγία 10 εκ. ευρώ από την ΕΕ για τη διακλάδωση του δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου στους τρεις σταθμούς ενώ η διακλάδωση στην ενδοχώρα θα κοστίσει 50 με 60 εκ ευρώ.

«Κάθε μέρα που περνά κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα», είπε ο κ. Ιωάννου αναφερόμενος στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη λήψη αποφάσεων, επισημαίνοντας πως «με την κατάσταση της οικονομικής κρίσης μόνο το φυσικό αέριο θα μας σώσει».


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

06/09/2011 - 17:19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου