Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΖΩΝΗ S&P: Κάναμε λάθος για την αξιολόγηση του ευρωομολόγου

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63363422
Έκανε λάθος ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's όταν δήλωνε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι ένα ομόλογο που θα εξέδιδαν από κοινού οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα λάμβανε τη διαβάθμιση του κράτους με τη χαμηλότερη αξιολόγηση, εάν το ομόλογο αυτό ήταν εγγυημένο από κοινού, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής του τμήματος του, υπεύθυνος για τις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών κρατών.
 Με ανακοίνωσή του, διευκρινιστική επί των δηλώσεων του Μόριτς Κρέιμερ το Σάββατο, ο οίκος δήλωσε ότι ο Κρέιμερ αναφερόταν σε ομόλογο εγγυημένο "πολλαπλώς" ενώ ομόλογα εγγυημένα "από κοινού" θα αξιολογούνταν σε υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης.
"Η S&P θα ήθελε να διευκρινίσει τα σχόλιά της σχετικά με τα από κοινού εγγυημένα κρατικά ευρωομόλογα (που διατυπώθηκαν) σε συνέδριο στο Άλπμπάχ (της Αυστρίας) στις 3 Σεπτεμβρίου. (Το σχόλιο) αναφερόταν σε ομόλογα που είναι εγγυημένα πολλαπλώς, όχι από κοινού, από τους συμμετέχοντες εκδότες", επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Οίκου.
"Βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων της S&P, ομόλογα που είναι εγγυημένα πολλαπλώς (όπου ο κάθε εκδότης εγγυάται το τμήμα του χρέους που του αναλογεί) γενικώς αξιολογούνται, εξαιρουμένων άλλων παραμέτρων, στο επίπεδο του πλέον αδύναμου συμμετέχοντος εκδότου. Ομόλογα που είναι εγγυημένα από κοινού (όπου ο κάθε εκδότης εγγυάται το συνολικό ποσό του χρέους και όχι μόνον το τμήμα που του αναλογεί) υπόκεινται σε διαφορετικά κριτήρια και γενικώς αξιολογούνται υψηλότερα", σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου