Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Jakob von Weizsäcker, εφευρέτης του ευρωομόλογου : «Εμείς κυβερνάμε την Ελλάδα»

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Σε συνέντευξη του στη Stuttgarter Zeitung, ο οικονομολόγος και εφευρέτης του ευρωομόλογου Jakob von Weizsäcker απαντά στην κριτική που ασκείται στην έκδοση ευρωομολόγου, επισημαίνοντας ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν οδηγούν αναγκαστικά σε υψηλό κόστος δανεισμού για τις ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία.


Προτείνει, επιπλέον, την έκδοση των Μπλε Ομόλογων (Blue Bonds) που θα έχουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτησή τους και των Κόκκινων Ομόλογων (Red Bonds) για τα οποία θα ευθύνονται οι χώρες και δεν θα βρίσκονται σε τραπεζικά χαρτοφυλάκια.
"Τα ευρωομόλογα δεν είναι εργαλείο του διαβόλου αλλά ούτε και πανάκεια. Είναι όμως ένα σημαντικό θεμέλιο για μια καλύτερη αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης", επισημαίνει.
"Σήμερα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου, καθώς το πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι στην παρούσα κρίση μια πραγματικότητα. Η Ελλάδα κυβερνάται από τους ευρωπαίους εταίρους μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια – και το ελληνικό κοινοβούλιο δεν είναι αντίθετο. Αυτό είναι σωστό. Δίνουμε πολλά χρήματα και πρέπει να έχουμε λόγο στις αποφάσεις. Όμως σε βάθος χρόνου το έλλειμμα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας" τονίζει.
"Με χρέος 150% η Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και δεν θα μπορούσε ούτε μόνο με την πρότασή μας. Για να επιστρέψει στις αγορές πρέπει οπωσδήποτε να αναδιαρθρώσει το χρέος και μάλιστα με σωστό τρόπο, όχι καλωπιστικά όπως έγινε μέχρι τώρα.Και εδώ βοηθά η πρότασή μας: να γίνει ανταλλαγή των υφισταμένων χρεών με ομόλογα Blue και Red και με σημαντικές μειώσεις" καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου