Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Από θαύμα δεν έγινε έκρηξη στο στρατόπεδο της Παλώδιας

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/416497

  • Μια τέτοιας ισχύος έκρηξη θα τίναζε στον αέρα όχι μονό το στρατόπεδο της Παλώδιας, αλλά και το χωριό
  • Την επικινδυνότητα των εκρηκτικών εντόπισε ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιαδής
  • Από ο το 1992 αποθηκεύονταν στο Στρατόπεδο της Παλωδιας εκατοντάδες χιλιάδες ληγμένα  βλήματα
  • Σήμερα άρχισε η μεταφορά των εν λόγω πυρομαχικών σε ορεινή περιοχή κοντά στην Ασγάτα
  • με την ταξινόμηση των υλικών δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος έκρηξης
  • Έχεις συσταθεί επιτροπή από εμπειρογνώμονες που πραγματοποιεί ελέγχους όλων των χώρων που αποθηκεύονται πυρομαχικά



Επικίνδυνα βλήματα παλαιών οπλικών συστημάτων τα οποία ήταν έτοιμα να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, φυλάγονταν στο στρατόπεδο της Παλώδιας, σύμφωνα με αποψινή αποκάλυψη του Σίγμα, σύμφωνα με την οποία από θαύμα δεν ζήσαμε παρόμοια γεγονότα με αυτά της 11ης Ιουλίου στο Μαρί.
Από ο το 1992 αποθηκεύονταν στο Στρατόπεδο της Παλωδιας εκατοντάδες χιλιάδες ληγμένα  βλήματα και άχρηστο πολεμικό υλικό.
Μερικά από τα βλήματα παλαιού αντιαεροπορικού συστήματος, που έχει αποσυρθεί εδώ και αρκετό καιρό, υπέστησαν τέτοια διάβρωση που θα μπορούσαν να εκραγούν ανά πασά στιγμή, προκαλώντας έκρηξη πολλαπλάσιας έντασης από εκείνη του Μαρίου.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Υπ. Άμυνας στο ΣΙΓΜΑ οτι «μονό από θαύμα απεφεύχθη έκρηξη που θα τίναζε στον αέρα, όχι μονό το στρατόπεδο της Παλωδιας, αλλά και το χωριό».
Συμφωνά με πληροφορίες, την επικινδυνότητα των εκρηκτικών εντόπισε ο νυν Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδής, όταν ήταν ακόμη  Υπουργός Γεωργίας και αναπληρωτής ΥΠΑΜ, μετά την παραίτηση του Κώστα Παπακωστα.
Μετά από έλεγχο που διέταξε στο στρατόπεδο της Παλώδιας, οι αξιωματικοί του ανέφεραν αρχικά ότι επρόκειτο για 300 βλήματα παλαιού αντιαεροπορικού συστήματος, που έχουν αποσυρθεί, θα μπορούσαν να εκραγούν ανά πασά στιγμή.
Αργότερα όμως διαπιστώθηκε οτι τα βλήματα ήταν 500, τύπου Μποφόρ 50 χιλιοστών. Αμέσως και σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες των βρετανικών βάσεων, διατάχθηκε η καταστροφή των βλημάτων. Όταν πέρασε ο κίνδυνος, έγινε εκτεταμένη ερευνά στις αποθήκες του στρατοπέδου και τα υλικά ταξινομηθήκαν σε ομάδες, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας και άρχισε η σταδιακή καταστροφή τους. Η όλη διαδικασία καταστροφής θα χρειαστεί τρεις περίπου μήνες.
Σήμερα άρχισε η μεταφορά των εν λόγω πυρομαχικών σε ορεινή περιοχή κοντά στην Ασγάτα οπού τοποθετούνται σε τομές μέσα στο βουνό, πάνω από τις οποίες κατασκευάζονται στέγαστρα.
Πηγή από το ΥΠΑΜ διαβεβαίωσε οτι με την ταξινόμηση των υλικών δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος έκρηξης, προσθέτοντας οτι η καταστροφή τους θα γίνει σταδιακά σε συνεργασία με Βρετανούς εμπειρογνώμονες των βάσεων ενώ για τη μεταφορά των εκρηκτικών στην περιοχή της Ασγάτας θα απαιτηθεί μια εβδομάδα.
Η ίδια πηγή αποκάλυψε στο ΣΙΓΜΑ οτι έχει συσταθεί επιτροπή από εμπειρογνώμονες του ΥΠΑΜ, της ΕΦ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Μεταλλείων και άλλων αρμοδίων Υπηρεσιών που πραγματοποιεί ελέγχους όλων των χώρων που αποθηκεύονται πυρομαχικά, καύσιμα και άλλα εύφλεκτα υλικά.
Για κάθε αποθήκη και χώρο που επισκέπτεται η επιτροπή, ετοιμάζει έκθεση προς το Υπουργείο Άμυνας, η οποία αφορά την κατάσταση των εκρηκτικών και τα μετρά που θα πρεπει να ληφθούν για την ασφαλή φύλαξη τους.
Η ίδια πηγή δεν παρέλειψε να επαινέσει τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ο οποίος προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να καταστήσει το σώμα αξιόμαχο  και για να επανακτήσει την τρωθείσα αξιοπιστία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου