Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μέρκελ: Συνέχιση της βοήθειας μόνον εάν εφαρμοστούν τα μέτρα

Από το ιστολόγιο http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15366765,00.html

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι καλούν τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών τους.


Όπως ανέφεραν χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι μετά τη συνάντηση των δυο στο Βερολίνο, Μέρκελ και Ρομπέι συμφωνούν ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα τα συμφωνηθέντα όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει τον Οκτώβριο όπου θα συζητηθούν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Λεπτομέρειες των συζητήσεων δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο εκτιμάται ότι συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη και ειδικότερα η κατάσταση στην Ελλάδα.
 
Η Μέρκελ για Ελλάδα
 
Δύσκολος μήνας για την ΜέρκελΔύσκολος μήνας για την ΜέρκελΣε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών μετά και την ήττα του κόμματος της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στο Μεκλεμβούργο. Η Α. Μέρκελ, που νωρίτερα είχε αποκλείσει έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ, φέρεται να υπογράμμισε, σύμφωνα με συμμετέχοντες, ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν θα υπάρξει νέα βοήθεια ούτε από το τρέχον αλλά ούτε και από το σχεδιαζόμενο νέο πακέτο στήριξης. Η συνεδρίαση ήρθε να αναδείξει τις έντονες διαφωνίες που υπάρχουν εντός του κόμματός της. Σε ψηφοφορία που έγινε στην Κ.Ο. επί του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, 12 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ 7 απείχαν, σύμφωνα με συμμετέχοντες.
 
Προκλητική η στάση της Ελλάδας
 
Σε υψηλούς τόνους και οι τοποθετήσεις των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων. Ο αντιπρόεδρος της βουλής, υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικών των Φιλελευθέρων Χέρμαν Ότο Σολμς επανέλαβε τις θέσεις του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ενώ ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος και πρώην υπ. Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε χαρακτήρισε προκλητική τη συμπεριφορά της Ελλάδας μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
 
Μπρούντερλε: Προκλητική η συμπεριφορά της ΕλλάδαςΜπρούντερλε: Προκλητική η συμπεριφορά της ΕλλάδαςΟι τόνοι της αντιπαράθεσης αναμένεται να ανέβουν ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα καθώς σήμερα αρχίζει στη γερμανική βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ενώ αύριο αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη συμμετοχή της Γερμανίας στα πακέτα στήριξης.
 
 
Κώστας Συμεωνίδης / DAPD / RTRD
 
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου