Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αισιοδοξία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ΥΠΟΙΚ: Εφαρμογή των συμφωνηθέντων «χωρίς καμία παρέκκλιση»

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2050322

Την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα τιμά και σέβεται όλα όσα έχει ψηφίσει, χωρίς καμία παρέκκλιση, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα τιμά και σέβεται όλα όσα έχει ψηφίσει, «χωρίς καμία παρέκκλιση», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.



Αυτό, επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ αφορά πρωτίστως τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όπου, όπως είπε, «παίζεται το παιχνίδι του μέλλοντος της χώρας μας».
Ο κ. Βενιζέλος διαμήνυσε ότι τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις και οι ποσοτικοί στόχοι για το 2011 θα καλυφθούν και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στο Σεπτέμβριο και εντός της χρονιάς.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ποσοτικοί στόχοι του 2011 θα καλυφθούν. Θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου», διευκρίνισε.
Οσον αφορά στις χαμηλές τιμές στο Χρηματιστήριο εκτίμησε πως δεν πρόκειται να αποτελέσουν πρόβλημα, καθώς προβλέπονται διαδικασίες προείσπραξης, αλλά και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και σε τομείς που δεν συνδέονται με το Χρηματιστήριο (ακίνητα, λαχεία, τυχερά παιχνίδια κλπ.).
Παραδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη δυσπιστία απέναντι στην Ελλάδα, στην ευρωζώνη και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, απέναντι στην οποία, όπως ανέφερε η Ελλάδα έχει μόνον ένα όπλο, «τη συστράτευσή της, την υπευθυνότητά της και την αξιοπιστία της».
Εν τω μεταξύ στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε ότι η κυβέρνηση βολιδοσκόπησε την ευρωζώνη σε μια προσπάθεια να επισπευσθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης, προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση όσον αφορά στον στόχο του ελλείμματος.
Αυτό ανέφερε στο Reuters πηγή κοντά στην τρόικα, επισημαίνοντας πάντως πως αυτό είναι απίθανο να συμβεί.
Δημοσίευμα της Καθημερινής ανέφερε την Τρίτη ότι η χώρα ενδεχομένως να ζητήσει από τους εταίρους της στην ευρωζώνη το νέο πακέτο στήριξης να καταβληθεί έως τα τέλη του 2013 αντί του 2014, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές.
«Έριξαν αυτή την ιδέα χωρίς να υποβάλουν επίσημη πρόταση. Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters αξιωματούχος κοντά στο κλιμάκιο των επιθεωρητών της τρόικας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ωστόσο, στέλεχός του, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, το διέψευσε.
«Δεν είναι αλήθεια, θα ήταν παράλογο» ανέφερε στο Reuters, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Την ίδια ώρα, την αισιοδοξία του για την έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικού χρέους (PSI), στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, εξέφρασε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα. Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, μόλις οι επενδυτές δουν το σύνολο των επιλογών που τους προσφέρεται.
Ατακτη χρεοκοπία έως το Δεκέμβριο «βλέπει» η RBS
Δυσοίωνες είναι την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις της βρετανικής τράπεζα RBS, η οποία προβλέπει «άτακτη χρεοκοπία» για την Ελλάδα μέχρι το Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει βίαιη εξάπλωση της κρίσης στις διεθνείς αγορές.
Σε σημείωμά της RBS προς τους πελάτες της, ο αναλυτής Χάρβιντερ Σάιαν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει τις ημέρες της δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΔΝΤ που αναμένεται στις 11 Δεκεμβρίου σχετικά με την πρόοδο των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Ο Χάρβιντερ Σάιαν επισημαίνει την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ εστιάζει στους «υπεραισιόδοξους» στόχους προσαρμογής, στην αυξανόμενη δυσκολία έγκρισης νομοσχεδίων από την ελληνική Βουλή και στην απουσία περαιτέρω ανοχής από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου