Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Μετρίασε τις απώλειες στο τέλος η Wall Street

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.139,30-100,96 -0,90%  
  Nasdaq2.473,83-6,50 -0,26%  
Η Wall Street σήμερα

Ανέβασε ταχύτητα λίγο πριν την ολοκλήρωση των συναλλαγών η Wall Street με τους βασικούς δείκτης να περιορίζουν αισθητά στο τέλος τις απώλειες τους. Ανέκτησε το επίπεδο των 11.100 μονάδων ο βιομηχανικός Dow Jones έχοντας διολισθήσει στα χαμηλά της ημέρας στις 10.932 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης βρέθηκε στις αρχικές συναλλαγές να χάνει 307 μονάδες καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν από την αργία της Labor Day σε κλίμα έντονης νευρικότητας και ανησυχίας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων της Παρασκευής για την αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή επανήλθαν σήμερα στο προσκήνιο οι φόβοι για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης  διάχυσης της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ μετά την ήττα του κόμματος της Angela Merkel στο κρατίδιο του Mecklenburg-Vorpommern – ένδειξη ότι ενισχύεται η αντίθεση στην πολιτική στήριξης των χωρών της περιφέρειας σύμφωνα με τους αναλυτές – και ενώ δεν διαφαίνεται κάποια οριστική λύση στο θέμα με των εγγυήσεων για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στο ξεκίνημα των συναλλαγών το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έθεσε σε ισχύ τον "Κανόνα 48" για την αποφυγή της ακραίας μεταβλητότητας στις τιμές των μετοχών. Για να γίνει χρήση του κανονισμού θα πρέπει να συντρέχει αριθμός προϋποθέσεων, όπως έντονη κινητικότητα στις ξένες αγορές πριν το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, αξιοσημείωτες κινήσεις στα futures, σημαντικές εταιρικές ή κυβερνητικές ανακοινώσεις και άλλα.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 100,96 μονάδες (-0,90%) κλείνοντας στις 11.139,30 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 6,50 μονάδων (-0,26%) και έκλεισε στις 2.473,80 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 8,73 μονάδων (-0,74%) κλείνοντας στις 1.165,20 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόλις 3 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Pfizer Inc κλείνοντας στα 18,65 δολ. με άνοδο 0,19 δολ. ή σε ποσοστό 1,03%. Ακολούθησαν η Johnson and Johnson με κέρδη 0,89% και κλείσιμο στα 64,64 δολ. και η Caterpillar, η οποία έκλεισε στα 85,70 δολ. με άνοδο 0,37%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Bank of America Corp (-3,59%), η JP Morgan Chase (-3,44%) και η General Electric (-3,24%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,06 δολ. ή σε ποσοστό 6,49% και έκλεισε στα 0,83 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν νέα πτώση του δείκτη.

Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 53,3 μονάδες από 52,7 μονάδες ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τον τοποθετούσαν στις 51 μονάδες.

Όσον αφορά τις υποκατηγορίες του δείκτη, οι νέες παραγγελίες σημείωσαν άνοδο στις 52,8 μονάδες από τις 51,7 μονάδες, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στις 47,5 μονάδες από τις 44 μονάδες.

Στον αντίποδα ο υποδείκτης για την απασχόληση υποχώρησε στις 51,6 μονάδες από τις 52,5 μονάδες ενώ των τιμών κατέγραψε άλμα 7,5 μονάδων στις 64,2 μονάδες.

Σημειώνεται πως 10 από τους 18 κλάδους υπηρεσιών που παρακολουθούνται από το ISM κατέγραψαν ενίσχυση της δραστηριότητας τους.

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου στις αγορές η νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζες της Ελβετίας για να περιορίσει την άνοδο του φράγκου. Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος θέτοντας κατώτατο όριο για την ισοτιμία ευρώ/φράγκου τα 1,20 φράγκα, με σκοπό την αποδυνάμωση του ελβετικού νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα προβεί στην αγορά απεριόριστων ποσοτήτων ξένου συναλλάγματος για να "συγκρατήσει" το ελβετικό φράγκο, καθώς οι αναταράξεις στις αγορές έχουν αυξήσει την αποστροφή κινδύνου και έχουν οδηγήσει σημαντικές ροές κεφαλαίων προς το ελβετικό ασφαλές καταφύγιο, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές, και όχι μόνο, της χώρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, πρόταση διακανονισμού για τον περιορισμό των νομικών τους υποχρεώσεων με αντάλλαγμα την καταβολή ποσού 10 έως 25 δισ. δολ. υπέβαλαν στις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ οι δημόσιοι κατήγοροι.

Η υπόθεση αφορά στην παρουσίαση διαστρεβλωμένων στοιχείων για την ποιότητα των ενυπόθηκων χρεογράφων που πούλησαν σε επενδυτές πριν την κατάρρευση της στεγαστικής φούσκας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές, με την πρόταση αυτή οι τράπεζες, όπως οι Bank of America Corp. (BAC), J.P. Morgan Chase & Co. (JPM), Wells Fargo & Co. (WFC), Citigroup Inc. (C) και Ally Financial, αποδεσμεύονται από τις νομικές υποχρεώσεις τους για τις παράνομες πρακτικές τους οι οποίες οδήγησαν στην κατάσχεση πολλών κατοικιών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις και βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα μελλοντικά πρότυπα που θα διέπουν την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων.

Σημειώνεται πως οι μετοχές των τραπεζών έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης με αυτή της Bank of America, η οποία έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στη συγκεκριμένη κατηγορία λόγω της εξαγοράς της Countrywide Financial το 2008, να έχει χάσει το 49% της αξίας της το τελευταίο εξάμηνο.

Από το "μέτωπο" των επιχειρηματικών συμφωνιών, στην εξαγορά της Temple-Inland έναντι 3,48 δισ. δολ. θα προχωρήσει η International Paper, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ειδικότερα, η International Paper προσφέρει 32 δολ. ενώ θα αναλάβει και χρέη ύψους 600 εκατ. δολ. Σημειώνεται πως η Temple-Inland είχε απορρίψει το Μάιο προσφορά 30 δολ. ανά μετοχή οδηγώντας την International Paper σε υποβολή επιθετικής προσφοράς.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου