Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Στο Κάιρο ο Ερντογάν παρά την ένταση

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Στο Κάιρο ο Ερντογάν παρά την ένταση
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, την προσεχή εβδομάδα (12-14 Σεπτεμβρίου) πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο, προκειμένου "να δοθεί ώθηση στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις", δήλωσε σήμερα αιγυπτιακή επίσημη πηγή, την ώρα που η διπλωματική ένταση δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει στην περιοχή. Ανήσυχες οι ΗΠΑ για την ένταση ανάμεσα στους δύο συμμάχους τους.

Διπλωματικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι "η ισραηλινή κυβέρνηση θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις", την ώρα που "οι σχέσεις του εβραϊκού κράτους και με την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν παρουσιάσει μιαν επιδείνωση".

Η Αίγυπτος, αν και έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, πρόσφατα απείλησε να αποσύρει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ, λίγο αφότου ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν με τα πυρά τους πέντε αιγύπτιους συνοριοφύλακες, στην προσπάθειά τους να καταδιώξουν τους δράστες της δολοφονίας οκτώ Ισραηλινών κοντά στο Εϊλάτ.

Επίσης η Τουρκία, προχώρησε στην υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων της με το Ισραήλ, επειδή το τελευταίο δεν απολογείται για τον θάνατο 9 Τούρκων από ισραηλινούς καταδρομείς πάνω σε τουρκικό πλοίο, που επιχειρούσε (πέρυσι) να διασπάσει τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αιγύπτου, ο Μοχάμεντ Χιγκάζι, προέβλεψε σήμερα στο Κάιρο ότι "λίγες θα είναι οι συμφωνίες που θα υπογραφούν με τον πρωθυπουργό Ερντογάν".

Όμως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται να συναντηθεί με την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του στρατάρχη Μοχάμεντ Χουσέϊν Ταντάουϊ, αλλά και με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό, Εσαμ Σαράφ.

Αλλη επίσημη αιγυπτιακή πηγή δήλωσε ανώνυμα, μιλώντας στο Ρόιτερς, ότι "δεν αναμένει από το Κάιρο ο πρωθυπουργός Ερντογάν να ταξιδέψει προς την Λωρίδα της Γάζας, οδικά" δεδομένου του ισραηλινού ναυτικού αποκλεισμού της.

Αποκλιμάκωση της έντασης θέλουν οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η αυξανόμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, δύο από τους στενούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, "προκαλεί ανησυχία" στην κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αποδέχθηκε σήμερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ.

"Ανησυχούμε, στην Ουάσινγκτον, εξαιτίας της παρούσας κατάστασης στη διμερή αυτή σχέση", την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δραστηριοποιείται και στα δύο αυτά κράτη ευνοώντας "την αποκλιμάκωση" και "την αποφυγή του κλίματος σύγκρουσης και στο μέλλον", ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Για το ίδιο θέμα είχαν διαβουλεύσεις στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Χίλαρι Κλίντον και Αχμετ Νταβούτογλου, θύμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιβεβαιώνοντας συγχρόνως και τις "τακτικές διαβουλεύσεις Ισραήλ και ΗΠΑ". Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδίως, για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για το ΝΑΤΟ ένα κλίμα σύγκρουσης στις σχέσεις Τελ Αβίβ-Αγκυρας.

 Σήμερα, αναφορικά με τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ότι "το Ισραήλ είναι ένα κακομαθημένο παιδί", ισραηλινή μη κατονομαζόμενη επίσημη πηγή αντέτεινε ότι, "δεν επιθυμούμε και νέα επιδείνωση των σχέσεών μας με την Τουρκία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου