Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών Το περιουσιακό στο μενού της σημερινής συνάντησης Χριστόφια-Έρογλου

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/78590

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη το πρωί.
Λευκωσία: Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου συζήτησαν σήμερα το περιουσιακό στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου για το Κυπριακό. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κατέθεσαν διάφορες προτάσεις τις οποίες ανέλαβαν να μελετήσουν σε βάθος σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματευτικές τους ομάδες. Αύριο, ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα περιουσιακού θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες, ενώ οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν εκ νέου το πρωί της Πέμπτης.


Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε μία καλή ατμόσφαιρα, σημειώνοντας ότι «είναι και αυτό μία απόδειξη του γεγονότος ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις».

Δήλωσε ότι και ότι οι δύο πλευρές κατέθεσαν σειρά προτάσεων για το περιουσιακό, εξηγώντας ότι επειδή οι προτάσεις αυτές είναι σχετικά περίπλοκες, οι διαπραγματευτικές ομάδες θα τις συζητήσουν περαιτέρω το απόγευμα, χωρίς να υπεισέρχονται σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο κ. Ντάουνερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «κάποιες συγκλίσεις είναι δυνατό να εξευρεθούν».

Είπε ακόμη ότι αύριο οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών επί του περιουσιακού θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τις διαπραγματευτικές ομάδες της κάθε πλευράς.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις στις ίδιες τις διαπραγματευτικές ομάδες και προσβλέπουμε στη νέα συνάντηση των ηγετών την Πέμπτη», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε, εξάλλου, ότι αύριο ο ίδιος θα έχει τηλεδιάσκεψη με το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να το ενημερώσει για την πορεία των συνομιλιών. Είπε ότι το ΣΑ πρέπει να τηρείται ενήμερο για το πώς εξελίσσεται η διαδικασία, ποιες δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

«Σε τελική ανάλυση, το ΣΑ θέλει να γνωρίζει κατά πόσο μπορούν οι δύο πλευρές να εκπληρώσουν αυτό που το ίδιο το Συμβούλιο ζητά από αυτές, δηλαδή να διαπραγματευτούν με επιτυχία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε ο κ. Ντάουνερ.

Αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Σταύρο Λαμπρινίδη στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντάς την «καλή και χρήσιμη».

«Είχα γεύμα μαζί του και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά ζητήματα, πιστεύω είναι σημαντικό τα ΗΕ να συζητάνε με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ειδικά με τους Έλληνες και τους Τούρκους και αυτό κάνω από καιρού εις καιρόν», είπε ο κ. Ντάουνερ.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναχώρησε νωρίτερα από τις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ εξήγησε ότι ο Πρόεδρος δεν παρακάθισε απλώς στο γεύμα, στο οποίο, όπως ανέφερε, παρέμεινε η διαπραγματευτική ομάδα της ε/κ πλευράς μαζί με τον κ. Έρογλου και την τ/κ διαπραγματευτική ομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου