Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ, ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Δεν τρομάζει κανέναν η Τουρκία

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κάλεσε εκ νέου την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να συνεργαστούν για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ώστε Ε/κ και Τ/κ να μπορούν να απολαύσουν τους καρπούς της συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις και ενέργειες στο θέμα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενεργεί πλήρως σεβόμενη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, δεν έχει υπογράψει δεν σέβεται και δεν εφαρμόζει.

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμα πως ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου με τη λεγόμενη πρόταση του επιχειρεί να υποβιβάσει ένα κυριαρχικό δικαίωμα κράτους – μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, σε θέμα δικοινοτικό και αυτό απορρίπτεται.

Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα διακοπής της γεώτρησης ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η Κυβέρνηση, σταθμίζοντας τα δεδομένα, αποφάσισε να προχωρήσει η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης και τώρα βρισκόμαστε στη διενέργεια της γεώτρησης.

 
Την ανάγκη η Κυβέρνηση να προσφύγει στο ΣΑ του ΟΗΕ και παράλληλα να ζητήσει να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα των προκλητικών ενεργειών της Αγκυρας σε ότι αφορά το φυσικό αέριο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, διατυπώνει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα περί διαμοιρασμού των εσόδων με τους Ε/κ.

Ο κ. Αναστασιάδης ταυτόχρονα επέκρινε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη δήλωσή του ότι οφέλη θα έχουν και οι Τ/κ από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ανεξαρτήτως λύσης.

«Όταν έλεγα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διέπραξε σφάλμα όταν δήλωσε ότι ούτως ή άλλως, είτε λυθεί είτε όχι το Κυπριακό , θα καρπωθούν οι συμπατριώτες μας αυτό που θα έπρεπε να καρπωθούν μετά τη λύση, δεν ήταν άσχετο με αυτό που δημιουργείτο μέσα από την πρότασή του, δηλαδή ότι θα υπήρχε αντιπρόταση και αυτή είναι η απαράδεκτη θέση του κ. Ερογλου», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Αγκυρας, δεν πρέπει να αρκούμαστε σε γραπτές καταγγελίες.


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

26/09/2011 - 17:02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου