Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στο όνομα της Κύπρου οι έρευνες της τουρκικής ΤΡΑΟ Ερογλου: Εχουμε δικαιώματα από το νότο στο βορρά

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/
Στο όνομα της Κύπρου θα κάνει τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο η τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), στο πλαίσιο της ''συμφωνίας οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας'' μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, δήλωσε ο  Ντερβίς Ερογλου, επιστρέφοντας χθες νωρίς το απόγευμα στα κατεχόμενα από τη Νέα Υόρκη μέσω Κωνσταντινούπολης.


''Ενεργώντας στο θέμα αυτών των ερευνών, με βάση την πραγματικότητα ότι έχουμε δικαιώματα από το νότο στο βορρά, σε ολόκληρο τον υποθαλάσσιο πλούτο, δηλώσαμε ότι μπορούμε - στην περιοχή που θέλουμε - να δώσουμε στην εταιρεία που επιθυμούμε (άδεια ερευνών)''.

Οπως αναφέρεται στο σημερινό ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, ο κ. Ερογλου είπε ότι προειδοποίησαν πριν ξεκινήσουν οι έρευνες, αλλά οι Ε/κ δεν το έλαβαν σοβαρά υπόψη παρά μόνο μετά τη ''συμφωνία'' Τουρκίας - ψευδοκράτος.

Ο Ερογλου είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει τον Πρόεδρο Χριστόφια που στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι θα μοιραστούν αυτόν τον πλούτο με τους Τ/κ, υποστηρίζοντας ότι με αυτή του τη δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε την πραγματικότητα ''ότι έχουν δικαιώματα οι Τ/κ στον υποθαλάσσιο πλούτο''.

Οσον αφορά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη ''συμφωνία'' με την Τουρκία, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι σύμφωνα με το ''σύνταγμα'' ο ''πρόεδρος'' είναι η κεφαλή του κράτους και έχει αρμοδιότητα να κάνει συμφωνίες, αλλά το βήμα όπου θα εγκριθούν είναι το ''κοινοβούλιο''. Η ερώτηση 'έχει ή όχι αρμοδιότητα για υπογραφή' δεν είναι σωστή κατά την άποψή του, πρόσθεσε. ''Δεν θέλω να δώσω άλλες απαντήσεις σε τέτοια λόγια και με βάση το διεθνές δίκαιο είναι έτσι''.

Υποστήριξε επίσης ότι η ''συμφωνία'' που υπέγραψε στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό έχει την ιδιότητα διεθνούς συμφωνίας και πρέπει να περάσει από τη ''βουλή'', γι’ αυτό και την επομένη της υπογραφής της δόθηκε στην ''κυβέρνηση'' και ο ψευδοπρωθυπουργός την κατέθεσε στην ψευδοβουλή.

Για τη συνέχεια των συνομιλιών συμπεριφέρονται ευέλικτα, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι δεν ήθελαν να συζητήσουν πρώτα τα θέματα εδαφικό, περιουσιακό, υπηκοότητες και χάρτες, αλλά τα συζήτησαν αργότερα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους. Τελευταίο, είπε, θα συζητηθεί το εδαφικό και πρότειναν μια τετραμερή ή πενταμερή διάσκεψη, προσθέτοντας ότι σε αυτό το επίπεδο και στο θέμα του πετρελαίου εάν κάνουν πίσω οι Ε/κ, θα κάνει και η τουρκική πλευρά.

Αναφερόμενος στην τετράπτυχη πρότασή του για τη δημιουργία ενός ταμείου από τα κέρδη από το φυσικό αέριο, είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούν να πληρωθούν οι αποζημιώσεις για το περιουσιακό και άλλα παρόμοια θέματα και αυτή η επιτροπή του ταμείου θα είναι υπό την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ με Ε/κ και Τ/κ μέλη. Ο ΓΓ, υποστήριξε, είδε με ενδιαφέρον και ζεστά την πρόταση και την ζήτησε γραπτώς. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπενθύμισε, τη βρήκε εποικοδομητική.

Ο Ερογλου χαρακτήρισε θετική και χρήσιμη την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι εκεί συναντήθηκε με υπουργούς, προέδρους και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, χαρακτηρίζοντας ως πιο σημαντική τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς εάν προέκυψε θέμα ακύρωσης της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ερογλου απάντησε ότι ανέφερε ξεκάθαρα στον Μπαν Κι μουν πως είναι αποφασισμένος όσον αφορά τη συνέχιση των συνομιλιών και ο ΓΓ έδειξε ευχαριστημένος γι’ αυτό.

Ανέφερε στον κ. Μπαν, πρόσθεσε, ότι θα αυξήσει τις προσπάθειες για μεγαλύτερες συγκλίσεις μέχρι τη συνάντηση του Οκτώβρη και θα προσπαθεί μέχρι να αρχίσει η φάση του πάρε - δώσε. ''Δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής. Αλλά αν οι Ε/κ εγκαταλείψουν τις συνομιλίες ή πουν 'εγώ υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να συναντιέμαι' αυτό είναι άλλη υπόθεση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να βρεθούμε στην τριμερή διάσκεψη''.

Ερωτηθείς εάν οι φυσικοί πόροι γύρω από το νησί είναι πλούσιοι, ο κ. Ερογλου απάντησε ότι διαπιστώθηκε που υπάρχουν πολλά αποθέματα σύμφωνα με έρευνες, υπενθυμίζοντας πως έγινε σχόλιο για αποθέματα εκατονταετίας.

Σε άλλη ερώτηση, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι είναι σωστό να συνοδεύεται στις έρευνες το Πιρί Ρεϊς από τουρκικό στόλο, αλλά αυτό που ειπώθηκε ότι πολεμικά αεροσκάφη θα τοποθετηθούν στο ψευδοκράτος δεν είναι σωστό, καθώς δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου