Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

«Απειλή ο Καντάφι» λέει η κυβέρνηση Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της Σύρτης, αντιστέκονται ακόμα οι κανταφικοί

Από το ιστολόγιο http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4660050
Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, υποστηριζόμενες από ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη, εξακολουθούν να μάχονται στα ανατολικά προάστια της Σύρτης με άνδρες που παραμένουν πιστοί στον συνταγματάρχη Καντάφι, σε μία προσπάθεια να καταληφθεί η πόλη-προπύργιο των κανταφικών. Όπως υποστηρίζουν έχουν πραγματοποιήσει πρόοδο αλλά μάλλον απέχουν από την πλήρη κατάληψη.

Από την πόλη, μεταδίδουν ανταποκριτές, ακούγονται εκρήξεις μετά την προέλαση των εξεγερμένων από τα ανατολικά ενώ αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έβαλαν εναντίον θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι. Την ίδια ώρα, στη δυτική πλευρά της Σύρτης άρματα των δυνάμεων του Συμβουλίου βάλουν εναντίον στόχων στο κέντρο της πόλης.


Το ΝΑΤΟ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις σημερινές επιχειρήσεις του στη Σύρτη και περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι την Κυριακή χτυπήθηκαν οκτώ στόχοι μεταξύ των οποίων αποθήκες πυρομαχικών και εκτοξευτήρες πυραύλων.

Ωστόσο, την ίδια ώρα εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης την εγκαταλείπουν με κάθε μέσο και τρόπο για να προστατευτούν από τα διασταυρούμενα πυρά.

Όπως αναφέρει το BBC πολλοί δεν γνωρίζουν ότι εδώ και εβδομάδες έχει πέσει η Τρίπολη· άλλοι λένε ότι οι εξεγερμένοι τους απείλησαν με θάνατο αν φύγουν από τη Σύρτη.

«Απειλή ο Καντάφι»

Ο Μουάμαρ Καντάφι παραμένει απειλή για τη Λιβύη όσο εξακολουθεί να είναι ελεύθερος, τόνισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι «τα τάγματα του Καντάφι συνεχίζουν να σκοτώνουν αθώους πολίτες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας» ενώ αποκάλυψε ακόμη ότι ο πρώην ηγέτης της Λιβύης διαθέτει τεράστια περιουσία «σε ρευστό και σε χρυσάφι».

Ο Καντάφι και οι γιοι του, συνέχισε ο Τζιμπρίλ, «είναι σε θέση να μετακινούνται ελεύθερα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της Λιβύης μέχρι να συλληφθούν. Το γεγονός ότι είναι ελεύθερος και έχει στη διάθεσή του τέτοια πλούτη σημαίνει ότι είναι σε θέση να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και το Σάχελ και τη Σαχάρα», προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ο Τζιμπρίλ είπε ότι θα συνεχιστούν "μέχρι να μην υπάρχουν πια νεκροί μεταξύ των πολιτών" ενώ εξέφρασε την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του και να αποδεσμεύει τα χρήματα που είχαν παγώσει.

Τερματίζεται η βοήθεια του ΟΗΕ το Νοέμβριο(;)

Στο μεταξύ, από τη Γενεύη, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ άφησε να εννοηθεί ότι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη θα σταματήσει στα τέλη Νοεμβρίου.

«Ελπίζουμε ότι τότε η χώρα θα μπαίνει σε μια καινούρια φάση», είπε ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στη Λιβύη Πάνος Μουμτζής σε συνέντευξη Τύπου. Εκτίμησε ακόμη ότι οι λιβυκές Αρχές θα χρειάζονται στο εξής μια πιο τεχνική στήριξη που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της χώρας μέσω κυρίως μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό και το εκλογικό σύστημα.

Εξήγησε ότι το ίδιο το Μεταβατικό Συμβούλιο επιθυμεί να αναλάβει τα ανθρωπιστικά θέματα από τα τέλη Νοεμβρίου. Οι Λίβυοι «πιστεύουν ότι είναι έτοιμοι να αναλάβουν την αγορά φαρμάκων και τροφίμων», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου