Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ολλανδία, Φιλανδία: Προτεραιότητα το πακέτο για την Ελλάδα

Από το ιστολόγιο www.capital.gr
Του Maarten van Tartwijk

Χάγη (Dow Jones) – Οι ηγέτες της Ολλανδίας και της Φιλανδίας δήλωσαν σήμερα πως η υλοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, είναι η προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης-χρέους της ευρωζώνης.

Επιπρόσθετα, αρνήθηκαν να μιλήσουν για οποιοδήποτε νέο μέτρο που βρίσκεται υπό εξέταση, με στόχο την αντιμετώπιση της διογκούμενης κρίσης χρέους στην περιοχή.

«Θέλουμε αυτό το πακέτο της 21ης Ιουλίου και είμαστε πολύ απασχολημένοι, τόσο στη Φιλανδία όσο και στην Ολλανδία, για να εφαρμοστεί το πακέτο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς φήμες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του, Jyrki Katainen, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte.


Ο Katainen δήλωσε ότι «δεν έχουμε το προνόμιο να σπεκουλάρουμε για διαφορετικές προοπτικές», και πρόσθεσε ότι το τρέχον πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί από κάποιες εθνικές κυβερνήσεις.

Σε πολλές χώρες οι βουλευτές έχουν τον τελικό λόγο για το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει μια ευρύτερη δέσμευση για το EFSF, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης.

Ο Katainen δήλωσε ότι η λήψη της έγκρισης του κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τη Φιλανδία, ενώ ο Rutte τόνισε πως αναμένει οι Ολλανδοί βουλευτές να το ψηφίσουν τελικά στις αρχές Οκτωβρίου.

Και οι δύο ηγέτες απέρριψαν τις υποθέσεις για διεύρυνση του EFSF. «Δεν υπάρχουν σχέδια στην Ολλανδία και όσο ξέρω ούτε και στη Φιλανδία, για την αύξηση του ποσού των χρημάτων που θα τοποθετήσουμε στο EFSF», δήλωσε ο Rutte.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται τολμηρά βήματα για να συγκρατήσουν την κρίση χρέους, αλλά βασικές διαφωνίες, ιδιαίτερα από τη Γερμανία, πλήττουν αυτές τις προσπάθειες.

Υπό συζήτηση: η διεύρυνση του EFSF για την κάλυψη των πρώτων ζημιών των επενδυτών και η χρήση του ισολογισμού της ΕΚΤ, με τρισεκατομμύρια ικανότητας δανεισμού, για να προστατέψει την ευρωζώνη, είτε αγοράζοντας είτε στηρίζοντας χρέος.

© Dow Jones Newswires


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου