Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Too little,too late...

Από το ιστολόγιο http://www.sofokleous10.gr/

"Τoo little too late". Aυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ.λ Ευάγγελος Βενιζέλος από την επικεφαλής του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και από τον Πολ Τόμσεν, τον εκπρόσωπο του Ταμείου στην Αθήνα.


Η δυσπιστία και η δυσφορία του ΔΝΤ ήταν έκδηλη και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, βρέθηκε για μια ακόμη φορά σε δύσκολη θέση, καθώς το Ταμείο αλλά και οι ευρωπαίοι ομόλογοί του, του ζήτησαν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην οποία παραβρέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το ελληνικό πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και οι δανειστές μας διαμήνυσαν στο οικονομικό ότι βασική προϋπόθεση για να εκταμιευτεί η έκτη δόση αποτελεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η αξιολόγηση από αυτή της ελληνικής οικονομίας.


Στην Ουάσιγκτον φάνηκε ξεκάθαρα πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα εξακολουθούν να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, με την τελευταία να αμφισβητεί τις προσπάθειες της Αθήνας για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ ζητά επίμονα από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα την εργασιακή εφεδρεία, ενώ ταυτόχρονα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις οι απολύσεις στο δημόσιο να ξεπεράσουν τις 200.000. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσεις πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο γνωρίζει καλά, πως η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα, εάν δεν πειστεί πως θα γίνουν πράξη αυτά που ζητά.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν πως ο Ευ. Βενιζέλος επέστρεψε από την Ουάσιγκτον ακόμα πιο προβληματισμένος και πιεσμένος. Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του sofokleous10.gr με το πού αφίχθη στην Αθήνα επικοινώνησε αμέσως με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για όσα διαδραματίστηκαν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο «τσάρος» της οικονομίας χρησιμοποίησε την έκφραση «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση» για να καταδείξει στον πρωθυπουργό πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και πώς αυξάνεται ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα σε εσωτερική στάση πληρωμών.
Οι δύο άντρες συμφώνησαν να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις τις επόμενες ημέρες, αψηφώντας το πολιτικό κόστος αλλά και τις αντιδράσεις τόσο στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος όσο και στην κοινωνία, ώστε να επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της 6ης δόσης. Είναι γνωστό πως τα ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου φτάνουν έως τις 15 Οκτωβρίου, οπότε η Αθήνα δεν έχει πολλές επιλογές.

Υπό αυτών των συνθηκών ο επικεφαλής της γραμματείας αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών. κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να ανακοινώσει αυτήν την εβδομάδα συμφωνίες για την επέκταση των συμβάσεων ΟΠΑΠ και Ελ. Βενιζέλου. Ειδικότερα ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε πως η επέκταση έχει να κάνει με την ανανέωση των συμβάσεων για τον αερολιμένα Αθηνών, την ανανέωση της σύμβασης για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, και την πώληση των αδειών για τα επονομαζόμενα VLTs.
Οι διαρροές και τα σενάρια που εμφανίστηκαν στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν άρεσαν καθόλου στους ευρωπαίους. Στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ διαμήνυσαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, πως πρέπει να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του, καθώς οι συζητήσεις που διεξάγονται στους κόλπους της Ε.Ε. είναι σε θεωρητικό και τεχνοκρατικό επίπεδο και δεν υπάρχει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου