Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ράλι - ξέσπασμα στη Wall Street



  Dow11.043,86272,38 2,53%  



  Nasdaq2.516,6933,46 1,35%  

Η Wall Street σήμερα

Aπό το capital

Τη νευρικότητα των τελευταίων συνεδριάσεων διαδέχθηκε σήμερα το ανοδικό ξέσπασμα των βασικών δεικτών στη Wall Street με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να επανακτά το επίπεδο των 11.000 μονάδων σημειώνοντας άλμα 2,5%.

Το κλίμα στην αγορά διαμόρφωσαν και σήμερα οι εξελίξεις στην Ευρώπη με τους δείκτες να βρίσκουν από νωρίς στήριξη στις προσδοκίες για πιο συντονισμένη δράση στην κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς βρέθηκαν μάλιστα να σημειώνουν ράλι τα τελευταία λεπτά των συναλλαγών εν μέσω αναφορών για σχέδιο που προβλέπει τη μόχλευση κεφαλαίων στα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης με στόχο την ανάσχεση της κρίσης.

Νωρίτερα σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που φέρουν τα μέλη της ΕΚΤ να εξετάζουν την επαναφορά σε ισχύ του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων αλλά και των πράξεων παροχής 12μηνου δανεισμού στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή επέστρεψαν στις αγορές οι εικασίες για το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της καθώς η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να χάνει την ορμή της.

Τις εικασίες πυροδότησαν υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζες με δημόσιες δηλώσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα.


Μια μείωση των επιτοκίων δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της Oesterreichische Nationalbank. Από την πλευρά του ο Yves Mersch, μέλος Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου έκανε λόγο για ξέφρενη φημολογία σχολιάζοντας τις εικασίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να κόψει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στην επόμενη συνάντηση νομισματικής πολιτικής στις αρχές Οκτωβρίου.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 272,38 μονάδες (2,53%) κλείνοντας στις 11.043,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 33,46 μονάδων (1,35%) και έκλεισε στις 2.516,60 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε άνοδο 26,52 μονάδων (2,33%) κλείνοντας στις 1.162,90 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan Chase κλείνοντας στα 31,65 δολ. με άνοδο 2,06 δολ. ή σε ποσοστό 6,96%. Ακολούθησαν η Bank of America Corp με κέρδη 4,60% και κλείσιμο στα 6,60 δολ. και η Boeing η οποία έκλεισε στα 62,01 δολ. με άνοδο 4,20%. Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,05 δολ. ή σε ποσοστό 6,03% και έκλεισε στα 0,75 δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση για τέταρτο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν πτώση 2,3% των πωλήσεων σε μηνιαία βάση στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 295.000. Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις εμφάνισαν αύξηση 6,1%.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και συγκεκριμένα στις 302.000 από 298.000. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για πτώση των πωλήσεων κατά 1% στο ετήσιο μέγεθος των 295.000.

Η μέση τιμή για ένα νέο σπίτι υποχώρησε στα 209.100 δολ. από 222.000 δολ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ είναι και κατά 7,7% μικρότερη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010.

Πτώση σημείωσε εξάλλου τον Αύγουστο ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας που καταρτίζει η Federal Reserve Bank του Σικάγο. Ο δείκτης υποχώρησε στις -0,43 μονάδες από τις 0,02 μονάδες τον Ιούλιο ενώ ο κινητός μέσος τριών μηνών μειώθηκε στις -0,28 από τις -0,27 μονάδες.

Οι περισσότεροι από τους 85 υποδείκτες εμφάνισαν πτώση με αυτούς της παραγωγής και της απασχόλησης να υποχωρούν σε μεγαλύτερο βαθμό. Αντίθετα, οι υποδείκτες των πωλήσεων, παραγγελιών και αποθεμάτων σημείωσαν άνοδο.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών κλάσης Α και Β ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Berkshire Hathaway, σε τιμές που δεν θα αντιστοιχούν σε περισσότερο από 10% premium σχέση με την τρέχουσα λογιστική αξία των μετοχών.

Το συμβούλιο εκτιμά πως η αξία των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της Berkshire είναι σημαντικά υψηλότερη από το ποσό αυτό, ωστόσο οποιαδήποτε τέτοια εκτίμηση θα θεωρούνταν ανακριβής.

Η Berkshire σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μετρητά για να χρηματοδοτήσει τις επαναγορές, οι οποίες δεν θα πραγματοποιούνταν αν μείωναν τα ρευστά διαθέσιμα της Berkshire κάτω από το επίπεδο των 20 δισ. δολαρίων. Το συμβούλιο σημειώνει πως η χρηματοοικονομική ισχύς και η διαθέσιμη ρευστότητα θα είναι πάντοτε ζητήματα υψίστης σημασίας για την Berkshire.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου