Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τεχνική αναλαμπή χωρίς νόημα στο ΧΑ που δεν αλλάζει την πτωτική τάση - Οριακές κινήσεις από Cheuvreux, Citi, Deutsche – Στα ύψη η αβεβαιότητα εν μέσω μέτρων και κινδύνου χρεοκοπίας – Σε ιστορικά υψηλά τα CDS 66%

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd9) Η δεύτερη απόπειρα ανοδικής αντίδρασης του ΧΑ στηριζόμενο σε χαμηλούς όγκους και τζίρους και βεβαίως στο +7,34% της EEEK, με τις τράπεζες σχεδόν να απέχουν από την αναλαμπή δεν πείθει σχεδόν κανένα. Η ελληνική αγορά είναι εγκλωβισμένη. To ΧΑ έκλεισε, στις 856 μονάδες με άνοδο 1,40%, τζίρο 45,5 εκατ και όγκο 21,2 εκατ μετοχές,  διατηρείται εδώ και λίγες μέρες κοντά στο κρίσιμο τεχνικό σημείο των 850 μονάδων.
Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Η Ελλάδα θα διασωθεί ή θα καταλήξει σε στάση πληρωμών, τα νέα μέτρα θα αποδώσουν; Η κρίση χρέους θα περιχαρακωθεί στα όρια…του χρέους ή θα πλήξει και τις τράπεζες. Τα ερωτήματα αυτά θα συνεχίσουν να αποτελούν τον μόνιμο προβληματισμό των διεθνών επενδυτών.

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν πείθουν και εκ των πραγμάτων κρίνονται αναποτελεσματικά.
Αν δεν επιτύχουν και τα νέα μέτρα και στην πράξη κριθούν αναποτελεσματικά η βίαιη στάση πληρωμών ή βίαιη χρεοκοπία θα αποτελεί την νέα οδυνηρή πραγματικότητα για την Ελλάδα.
Πως έχει η κατάσταση περί την Ελλάδα.
Οι Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα ότι υπεκφεύγει δεν λαμβάνει μέτρα και προσπαθεί με παρελκυστικές πολιτικές να κερδίσει χρόνο.
Η κυβέρνηση στην Ελλάδα πέραν του να λαμβάνει μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, δεν έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. Η λογική είναι απλή «πάμε και όπου βγει».
Με τέτοια στρατηγική οι πιθανότητες είναι είτε η Ελλάδα τελικώς με την στήριξη της Ευρώπης να τα καταφέρει είτε να αφεθεί να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ.
Πάντως το γεγονός ότι η Ελλάδα πελαγοδρομεί, κινείται χωρίς στρατηγική και ενορχηστρωμένο σχέδιο και απλά σέρνεται από τους δανειστές της αποτελεί απόδειξη αποτυχίας.
Μια χώρα που ακολουθεί μια κατεύθυνση συρόμενη θα υποστεί οδυνηρό σοκ.
Το δομικό πρόβλημα της Ελλάδος το οποίο δεν λύνεται με δάνεια είναι ότι έμαθαν οι χείριστοι έλληνες πολιτικοί τον έλληνα στην παραοικονομία ενώ το οικονομικό μοντέλο της χώρας αν υποθέσουμε ότι υπάρχει συναντάται σε κεντροαφρικανικές χώρες.
Η Ελλάδα δεν παράγει δανείζεται για να καταναλώσει και τώρα πρέπει να αλλάξει οικονομικό μοντέλο το προηγούμενο απέτυχε παταγωδώς.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό με όρους αγοράς το ΧΑ τι να προεξοφλήσει;
Πάντως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε στις ώριμες από το FTSE αλλά αυτό δεν θα αλλάξει σε τίποτε την κατεύθυνση της αγοράς.
Η τάση στο ΧΑ είναι καθαρά πτωτική και οι όποιες αναλαμπές μόνο πολύ πολύ προσωρινό χαρακτήρα έχουν.
Ο πραγματικός στόχος του ΧΑ είναι μεσοβραχυχρόνια οι 770 μονάδες.
Αν υπάρξουν αναλαμπές ίσως να καθυστερήσουν την επίτευξη του στόχου αυτού αλλά οι πιθανότητες επιβεβαίωσης των 770 μονάδων είναι πάνω από 90%. Ο επόμενος μακροχρόνιος στόχος οι 500 με 550 μονάδες.
Σήμερα το ΧΑ στις 854 μονάδες με κέρδη 1,17% αλλά με ισχνότατο τζίρο και όγκο.
Οι τράπεζες ακολουθούν μια ασαφή και φθοροποιό πορεία.
Η Εθνική στα 3,05 ευρώ -0,97% και αποτίμηση 2,91 δις ευρώ.
Η Alpha στα 1,59 ευρώ +1,27% με αποτίμηση 849 εκατ ευρώ.
H Eurobank στα 1,11 ευρώ σταθεροποιητικά  με κεφαλαιοποίηση 613 εκατ ευρώ.
H Πειραιώς στα 0,58 ευρώ σταθεροποιητικά  με αποτίμηση 674 εκατ ευρώ.
Η Κύπρου στα 1,34 ευρώ +1,52% με αποτίμηση 1,20 δις ευρώ.
Η Marfin στα 0,37 ευρώ σταθεροποιητικά με αποτίμηση 596 εκατ ευρώ.
H Proton bank στα 0,26 ευρώ με κέρδη 8,33% και αποτίμηση 16,29 εκατ ευρώ.
Τα κέρδη της Proton bank αποδίδονται στην πληροφορία ότι ελληνοαμερικανικό fund εκδήλωσε ενδιαφέρον για την τράπεζα.
Η Attica bank -4,44% στα 0,43 ευρώ και αποτίμηση 105 εκατ ευρώ.
Για τις μετοχές πλην τραπεζών στον εικοσάρη χωρίς κατεύθυνση η αγορά ο ΟΤΕ -1,47%, η ΕΕΕΚ +7,34% να σημειωθεί ότι η ΕΕΕΚ ήταν ο θετικός πρωταγωνιστής σήμερα στο ΧΑ, η Ελλάκτωρ -0,66%, ο Τιτάνας -2,5% η ΔΕΗ +1,51% και τα ΕΛΠΕ +1,35%.
Από τους ξένους οι κινήσεις τους καταδεικνύουν το πολύ περιορισμένο ενδιαφέρον τους.
Στην Εθνική 20 χιλ η Deutsche bank και 45 χιλ η Citigroup
Στην Alpha 20 χιλ η Deutsche bank και 20 χιλ η Cheuvreux
Στην Eurobank 280 χιλ η Cheuvreux
Στην Πειραιώς 60 χιλ η Deutsche bank
Στην Κύπρου 370 χιλ η Citigroup

Σε ιστορικά υψηλά τα CDS

Τα ομόλογα και τα CDS αντικατοπτρίζουν τον βαθμό του κινδύνου που αντιλαμβάνονται ή είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι αγορές.
Όταν το CDS στην Ελλάδα είναι στο 66% δηλαδή με το παλαιό μετρικό σύστημα 6600 μονάδες βάσης μιλάμε για χρεοκοπημένη χώρα και τίποτε άλλο.
Ανοδικά κινούνται και τα CDS των άλλων χωρών. Πορτογαλία 1130 μονάδες βάσης, Ισπανία 417 μονάδες βάσης, Ιρλανδία 820 μ.β. Ιταλία 512 μονάδες βάσης, Γαλλία 188 μ.β. και Γερμανία 97 μονάδες βάσης στα ιστορικά υψηλά δηλαδή.
Το ευρώ στα 1,3670 δολάρια με διακύμανση 1,3660 δολ με 1,3725 δολ

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου