Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Τα μέτρα «κλειδώνουν», το θρίλερ συνεχίζεται Πάμε για Μνημόνιο 3 - Το Μεσοπρόθεσμο γίνεται Μακροπρόθεσμο

Σχόλιο ιστολογίου μας : ...κάποιοι νομίζουν ότι θα μας κάνουν να λιμοκτονήσουμε.....
Από το ιστολόγιο http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=147101


Σε καταρχήν συμφωνία για τους στόχους και τα μέτρα του 2011 και του 2012 κατέληξαν στην τηλεδιάσκεψη που τελείωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, και οι επικεφαλής της Τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).


Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, «υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος» στα βασικά σημεία. Ωστόσο οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων, όχι μόνο για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπροθέσμου προγράμματος.

Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη «κλειδώσει» μέτρα όπως η σταδιακή απόλυση 100.000 υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ άλλοι 50.000 θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Επίσης οριστικοποιήθηκε η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό του κίνησης, εξέλιξη που υπολογίζεται πως θα επιβαρύνει – κατά μέσο όρο – με τουλάχιστον άλλα 500 ευρώ το κάθε νοικοκυριό. Ενα σενάριο θέλει ακόμα την Τρόικα να έχει απαιτήσει την παράταση του ειδικού τέλους στα ακίνητα έως το 2014!

Οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να διευθετήσουν εκ του σύνεγγυς πλέον τα φλέγοντα μέτωπα – μέτρα που πρέπει να «κλειδώσουν».

Μέτρα που σύμφωνα με πληροφορίες και κυρίως μετά τη δραματική εξέλιξη στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, θα ληφθούν προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 2 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012.

Πέραν των σαρωτικών απολύσεων εργαζομένων στο ευρύτερο δημόσιο, θα υπάρξουν και γενναίες περικοπές στις συντάξεις, που θα γίνουν κλιμακωτά με μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις πιο υψηλές συντάξεις και όσων τις πήραν πρόωρα σε σχετικά νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαχαίρι θα πέσει σε συντάξεις ΔΕΚΟ και δημοσίου, δεν θα μείνουν όμως ανέπαφοι και οι του ιδιωτικού τομέα. Το επιχείρημα που ήδη ακούγεται είναι πως «το δημόσιο συμμετέχει με την τριμερή χρηματοδότηση στην καταβολή των συντάξεων και, άρα, πρέπει να έχει ενεργό λόγο στη διαμόρφωσή τους».

Ίδια τύχη ενδέχεται να έχουν και οι επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου.

Τέλος, στο τραπέζι έχουν πέσει και η μείωση αφορολογήτου για μισθοσυντήρητους και επιτηδευματίες στις 4000 ευρώ αντί για 8000 ευρώ που ισχύει σήμερα (και έναντι 12000 ως πέρυσι), χωρίς  να αποκλείεται και πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου, ειδικά για τους επαγγελματίες, για τους οποίους μάλιστα εξετάζεται και η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων, όπως και οι αυξήσεις ειδικών φόρων στις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι περικοπές με το ενιαίο μισθολόγιο θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου και αναδρομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου