Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΕΚΤΙΜΑ Ο Σ. ΚΑΣΙΝΗΣ Μεγάλες προσδοκίες για το φυσικό αέριο

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=211972&-V=articles

Στο δεύτερο στάδιο της γεώτρησης προχωρούν οι έρευνες της Noble Energy με το γεωτρύπανο να φθάνει στα 900 μέτρα, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Σόλωνα Κασίνης, ο οποίος σημείωσε ότι τα αποτελέσματα από τις έρευνες αναμένεται να διαφανούν σε 2-3 μήνες.



Σε συνέντευξή του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, ο κ. Κασίνης είπε ότι το γεωτρύπανο ξεκίνησε δουλειά, χωρίς κανένα πρόβλημα και το πρώτο στάδιο έχει ολοκληρωθεί.

''Εχουμε ξεπεράσει το πρώτο στάδιο, όπου έγινε η πρώτη διασωλήνωση, 36 ιντζών διαμέτρου. Θα προχωρήσουμε απόψε κανονικά, στο δεύτερο στάδιο, που θα πάμε στα 900 μέτρα. Αντιλαμβάνεστε ότι όλα βαίνουν καλώς, και ευελπιστούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, στην εύρεση των υδρογονανθράκων'', είπε.

Σε ερώτηση πόσο χρονικά προσδιορίζονται τα αποτελέσματα, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι δύο με τρεις μήνες και πρόσθεσε ότι χρονικά τοποθετείται σε 73 μέρες.

''Θα παίρνουμε δείγματα κατά τη διάρκεια της γεώτρησης και θα γίνονται επίσης μετρήσεις πίεσης, αναλύσεις όσον αφορά τη διαπερατότητα των πετρωμάτων και άλλες παραμέτρους, που είναι πολύ σημαντικές για μας, για να καταλάβουμε το μέγεθος και το είδος των υδρογονανθράκων που έχουμε'', εξήγησε.

Σε ερώτηση πόσο βάσιμα είναι τα δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερα από τουρκικά ΜΜΕ, ότι όντως υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος στη θαλάσσια περιοχή που γίνονται οι έρευνες, ο κ. Κασίνης δήλωσε ότι πάντα πίστευε πως η Μεσόγειος είναι προσοδοφόρα.

''Εγώ είμαι ένας από τούς πρώτους επιστήμονες που εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1977, προσπαθούσα να πείσω τη γύρω περιοχή αλλά και τον κόσμο σε διάφορα συνέδρια και φόρα, ότι η Μεσόγειος είναι πολύ προσοδοφόρα'', πρόσθεσε.

Αυτό, είπε, έχει αποδειχθεί με τις τελευταίες αποκαλύψεις και γεωτρήσεις που έγιναν στο Ισραήλ.

''Ευελπιστώ αυτή η ευλογία να επεκταθεί και στην Κύπρο, και πιστεύω ότι δεν αμφισβητεί και δεν αμφιβάλλει κανένας ότι ο πλούτος αυτός είναι για όλους τους νόμιμους κατοίκους τής Κύπρου. Αυτό το έχουμε διακηρύξει κατ' επανάληψη'', δήλωσε ο κ. Κασίνης.

Ο κ. Κασίνης ήταν προσκεκλημένος στο Λονδίνο για μια σειρά διαλέξεων στο Imperial College και συμμετείχε σε συνέδριο των Middle East and North African Countries για θέματα Μέσης Ανατολής και για τις προοπτικές εύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς για το κλίμα που συνάντησε στη διάρκεια των επαφών του στο Λονδίνο, ο κ. Κασίνης είπε ότι τον καλωσόρισαν όλοι οι σύνεδροι και ανέμεναν ενημέρωση για το θέμα.

''Ευελπιστώ να ξέρουμε με περισσότερη λεπτομέρεια από ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα, σε 73 ημέρες'', κατέληξε.

Πηγή: Ράδιο 107,6

21/09/2011 - 17:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου