Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

FT: Η τρόικα θα έπρεπε να παρακρατήσει την 6η δόση για την Αθήνα

Σχόλιο ιστολογίου μας : ...δυο λαλούν και τρεις χορεύουν......
Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Σαν ευκαιρία παραδειγματισμού βλέπουν οι Financial Times την σημερινή κρίση στην σχέση τρόικα – Ελλάδας και χαρακτηρίζουν την παρούσα συγκυρία ως ευκαιρία διαχωρισμού της ευθύνης των Ελλήνων από τις ευθύνες της ευρωζώνης.



Συγκεκριμένα η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η τραγωδία της Ελλάδας είναι ευθύνη της ίδιας της χώρας, και από τη στιγμή που έως το Δεκέμβριο δεν υπάρχει ανάγκη αποπληρωμής οφειλών σε διεθνείς πιστωτές, η τρόικα θα έπρεπε να παρακρατήσει την επόμενη δόση προς την Αθήνα εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Έτσι, αναφέρεται στο άρθρο, τα θύματα των άδειων ταμείων στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα ήταν οι αγορές ομολόγων αλλά οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι και δικαιούχοι επιδομάτων.
«Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πολιτική τάξη επιτέλους θα υποχρεωνόταν να αντιμετωπίσει την αλήθεια» σχολιάζει η εφημερίδα.
Η αλήθεια αυτή είναι πως οι πολίτες της χώρας είναι διαιρεμένοι σε αυτή την κρίση σε αυτούς που επωφελούνται από ένα δυσλειτουργικό κράτος – εργαζόμενοι σε προστατευμένα και υπεραμειβόμενα κλειστά επαγγέλματα, στο δημόσιο ή σε τομείς που ελέγχονται από τα συνδικάτα – και στην πλειοψηφία που πληρώνει για τη διατήρηση αυτών των προνομίων και υφίσταται το βάρος της λιτότητας.
Οι FT ασκούν κριτική στην Ελληνική κυβέρνηση, καθώς όπως επισημαίνουν έχει λάβει δραστικά μεν αναποτελεσματικά δε μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ έχει αποφύγει να αποσπάσει την οικονομία από την ασφυκτική λαβή των προνομιούχων ολίγων.
Σχολιάζεται επίσης ότι ο περιορισμός του δημοσίου τομέα είναι προβληματικός, καθώς αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες στήριξης του ΠΑΣΟΚ.
Σε ανταπόκριση από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στην πρόοδο που φέρεται να σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου – εκπροσώπων της τρόικα, σημειώνοντας ότι η απόφαση έλευσης των διεθνών πιστωτών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα είναι η πιο σαφής ένδειξη ότι επίκειται η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
«Η πιο σκληρή γραμμή που φαίνεται να ακολουθεί η τρόικα, αντανακλά την εξάντληση της υπομονής στη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου εντείνεται η αντίθεση στη διάσωση της Ελλάδας» καταλήγει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου