Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

"Σφυροκοπούν" την Wall οι νέες αποφάσεις της Fed

Από το ιστολόγιο www.capital.gr

Dow11.124,84-283,82 -2,49%  
  Nasdaq2.538,19-52,05 -2,01%  
Η Wall Street σήμερα

Με sell-off που κλιμακώθηκε τα τελευταία 20 λεπτά των συναλλαγών η Wall Street αντέδρασε στις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία και τα νέα, μη συμβατικά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε σχεδόν 300 μονάδες, παραδίνοντας μισά από τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι απώλειες για τους S&P 500 και Nasdaq ξεπέρασαν το 2%.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα αυξήσει το ύψος των κρατικών ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας που κατέχει κατά 400 δισ. δολάρια έως τον Ιούνιο του 2012, σε μια προσπάθεια να καταστήσει φθηνότερο το δανεισμό και να δώσει ώθηση σε δαπάνες και επενδύσεις.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό θα μειώσει ισόποσα τις θέσεις της σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου (που ωριμάζουν εντός των επόμενων τριών ετών)  και θα τα αντικαταστήσει με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας (που χρειάζονται 6 έως 30 έτη για να ωριμάσουν).
Η ιδέα πίσω από το σχέδιο της Fed, που θυμίζει το "Operation Twist" που εφαρμόστηκε πρώτη φορά από την Κεντρική Τράπεζα το 1961, είναι πως αν διακρατήσει περισσότερο μακροπρόθεσμο χρέος, θα ωθήσει προς τα κάτω τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού, επιτρέποντας στα νοικοκυριά να παίρνουν φθηνότερα στεγαστικά και στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους με ευνοϊκότερους όρους.

To κλίμα ήταν ήδη... βαρύ στην Wall Street μετά την υποβάθμιση της διαβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητας τριών μεγάλων αμερικανικών τραπεζών από την Moody΄s. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση των Bank of America και Wells Fargo και την βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση της Citigroup, επικαλούμενος τη μειωμένη πιθανότητα παροχής στήριξης από την αμερικανική κυβέρνηση σε περίπτωση που οι τράπεζες το χρειαστούν.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 283,82 μονάδες (-2,49%) κλείνοντας στις 11.124,80 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 52,05 μονάδων (-2,01%) και έκλεισε στις 2.538,10 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 35,33 μονάδων (-2,94%) κλείνοντας στις 1.166,70 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones, μόλις μία κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος. Η μετοχή της Hewlett-Packard έκλεισε στα 23,98 δολάρια με άνοδο 1,51 δολ. ή σε ποσοστό 6,72%, στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν το διοικητικό συμβούλιο της τεχνολογικής εταιρείας να δρομολογεί την απομάκρυνση του σημερινού CEO, Leo Apotheker, μετά από μόλις 11 μήνες θητεία. Στους επενδυτικούς κόλπους είχαν κατά το παρελθόν εκφραστεί προβληματισμοί αναφορικά με τις επιδόσεις του Apotheker.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η... υποβαθμισμένη από τον οίκο Μοοdy΄s,  Bank of America (-7,54%), η JP Morgan Chase (-5,92%) και η Caterpillar (-5,14%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Στο μεταξύ, στα ADRs ελληνικών εταιρειών στη Wall Street, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,0097 δολ. ή σε ποσοστό +1,09% και έκλεισε στα 0,90 δολάρια.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, η Apache προχωρά στην εξαγορά πετρελαιοπηγών της Exxon Mobil στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα έναντι 1,75 δισ. σε μετρητά.

Τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ανακοίνωσε εξάλλου ο τεχνολογικός κολοσσός Oracle, καταγράφοντας συγκεκριμένα αύξηση κερδών 36% και ενίσχυση των πωλήσεων. Ειδικότερα, για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Αυγούστου η Oracle ανακοίνωσε κέρδη 1,84 δισ. δολ. ή 36 cents ανά μετοχή από 1,35 δισ. δολ. ή 27 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Χωρίς να περιλαμβάνονται έκτακτα στοιχεία τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 48 cents από 42 cents το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Πτώση κερδών και αύξηση εσόδων σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η Adobe Systems. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 195 εκατ. δολ., ή 39 σεντς ανά μετοχή, από 230 εκατ. δολ., ή 44 σεντς ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα σημείωσαν άνοδο στα 1,013 δισ. δολ. από 990 εκατ. δολ.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,7% από τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,03 εκατ. όπως ανακοίνωσε η National Association of Realtors. Σημειώνεται πως το μέγεθος του Ιουλίου διατηρήθηκε στα 4,67 εκατ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου